Rektorn utför koreograferad dans med sina elever – varje dag

avMalin Wigen

Den 40-åriga kinesiska rektorn Zhang Pengfei ville inspirera sina elever att röra på sig mer och lägga undan mobiltelefonerna. Därför lärde han ut dem en dans som de nu kör tillsammans 30 minuter varje dag.

40-åriga rektorn Zhang Pengfei är rektor på en grundskola i Shanxi-provinsen i Kina. Han tyckte att skolans elever rörde sig för lite och har därför börjat dansa med dem på skolgården – 30 minuter varje dag.

Dansen de utför kallas för ”ghost shuffle” – en dans som innehåller moderna jazzsteg med häl-, tå- och armrörelser. Rektorn tänkte att denna roliga och energiska träningsrutin ska inspirera elever att vara aktiva istället för att sitta med blicken klistrad i mobilen.

Dansrutinen har ersatt ett regeringskonstruerat träningspass som har varit obligatoriskt i Kinas skolor sedan 1951.

– Jag tänkte att vi behövde en förändring då eleverna har tappat intresset för det träningspasset, säger Zhang Pengfei till Southern Metropolis News, skriver Daily Mail.

Foto: Skärmdump
Här dansar rektorn med eleverna.

Enligt honom såg han några dansa ”ghost shuffle” förra sommaren och bestämde sig då för att lära sig själv.

– Jag tänkte att dansen skulle vara toppen för barn. Musiken är full av energi och gör en glad.

I oktober introducerade han koreografin för alla sina elever och kort efter även personal och lärare.

– Nu tittar inte eleverna jämt på sina mobiler. Ibland ser jag dem titta på olika dansrutin-videos där de lär sig nya rörelser, säger den stolta rektorn.

I ett klipp från den 9 januari ser man när Zhang Pengfei och de cirka 700 eleverna dansar koreografin – alla hopp och steg perfekt synkroniserat. Han håller även en mikrofon för att heja på sina elever. Klippet har nu setts av miljontals världen över och hans engagemang hyllas: ”Den coolaste rektorn någonsin. Jag önskar att han kunde lära mig”, skriver en person och ”Vad fantastiskt att se all denna energi! Fantastisk rektor”, skriver en annan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Dans

Kina