Fick ingen sjukpenning – sökte jobb på Försäkringskassan

avClaes Olsson, Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:

Enligt läkare har Ida Årbro noll arbetsförmåga på grund av utmattning och depression. Trots det nekar Försäkringskassan henne sjukpenning, och menar att hon visst kan jobba. Så när hon såg ett jobb hos myndigheten sökte hon det direkt – med ett något syrligt personligt brev, skriver SVT.

– För mig var det en uppgiven text men samtidigt ville jag visa vilken situation många hamnar i, säger hon till Aftonbladet.

– I dagsläget är det fem-sex läkare som har bedömt att min arbetsförmåga är helt nedsatt på grund av utmattning och depression. Men Försäkringskassan säger att jag är frisk och kan jobba heltid, säger Ida Årbro, 38.

Det var i oktober i höstas som Luleåbon Ida blev sjukskriven efter att en läkare konstaterat att hon drabbats av utmattningssyndrom. Enligt läkaren har hon ingen arbetsförmåga alls. Trots det har Försäkringskassan avslagit Idas ansökan om sjukpenning – gång på gång.

– Från början så var jag inte deprimerad utan det kom när första avslaget kom. Jag sjönk rakt ned som en sten när jag fick första beskedet, all ork försvann.

Därefter har Ida, som är mamma, utkämpat en lång kamp mot Försäkringskassan, som än så länge varit lönlös, något även SVT skrivit om. Under tiden har hon haft det kämpigt ekonomiskt och aldrig haft en chans till att tillfriskna.

– All energi man lyckas uppbåda går till att försöka överklaga till Försäkringskassan eller förvaltningsrätten och att försöka hålla uppe ekonomin. Det finns ingen möjlighet till återhämtning eller rehabilitering i nuläget helt enkelt.

Skickade jobbansökan: ”Kommer passa er perfekt”

För att skydda sin sjukpenningsgrundade inkomst måste hon söka jobb aktivt. Så när hon såg en jobbannons där Försäkringskassan i Luleå sökte en handläggare såg hon sin chans att skicka en ansökan – en syrlig sådan.

Jag kommer passa er perfekt då jag har förstått att arbetet varken kräver att jag orkar läsa igenom sjukintyg från läkare, att jag inte behöver förstå vad det står på papper och mail som personer skickar in, att jag inte behöver vara trevlig när personer ringer in samt att jag kan ligga ner i mörker och tystnad för att kunna jobba vidare. Jag har övat i några år nu på att säga nej och har blivit mycket bättre på detta. Tyvärr är jag en empatisk person men jag jobbar på detta tillsammans med min psykolog för att bli känslokall och hänsynslös.”, skrev hon bland annat i sitt personliga brev som hon även visar upp på sin Facebooksida.

– För mig var det en uppgiven text men samtidigt ville jag visa vilken situation många hamnar i. Det är det här jag kan göra i dagsläget, man är ganska maktlös i situationen.

1 av 2 | Foto: Privat
Ida Årbro skrev en syrlig ansökan om jobb till Försäkringskassan.

Flera hyllar hennes initiativ och menar att hon träffar mitt i prick.

– Det är otroligt många som har skrivit att de är i princip samma sits. Det är alltid skönt att känna att man inte är ensam, samtidigt är det ju helt tragiskt att få sin sjukförsäkring söndertrasad, säger hon och fortsätter:

– Tillsammans kanske vi kan orka lyfta upp det här, hur fel systemet är just nu.

Hon har ännu inte fått något svar från Försäkringskassan gällande sin jobbansökan.

– Jag gissar att jag inte kommer få något mer svar än att tjänsten kommer vara tillsatt.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM