Mejla

Wolfgang Hansson

Våldsam motoffensiv visar Kinas rädsla

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Hot, bojkotter och övergrepp i fredsprisets spår

Den som tror att det inte går att påverka Kina bör studera landets reaktion på fredspriset.

Kan inte påminna mig när Kina senast gick till en sådan våldsam motoffensiv.

Utnämningen av Liu Xiaobo har skakat om den nya stormakten.

Kina anser att Nobels fredspris är en obetydlig utmärkelse. Att Nobelkommittén är "clowner". Ändå har man ägnat enorm kraft den sedan månaden åt att på alla sätt försöka diskreditera denna "fars" och skrämma omvärlden att följa Kinas linje. Ibland blir ansträngningarna nästan komiska i västerländska ögon. Som när Peking häromdagen instiftade ett eget "fredspris". Pristagaren dök aldrig upp eftersom han aldrig hört talas om Konfucius fredspris.

Husarrest

Här är några av de saker Kina gjort för att försöka ta udden av fredpriset:

* Hindra någon av Lius familj att ta emot priset. Lius hustru Liu Xia sattes nästan omedelbart i husarrest och hindrades därmed från att träffa utländska journalister. Hennes telefon och internetuppkoppling har skurits av. Lius bröder har alla satts under sträng övervakning. Alla i hans familj stoppas från att resa utomlands.

* Diplomatiska markeringar mot Norge. Flera ministerbesök ställdes omedelbart in av Kina. Undertecknandet av ett nytt handelsavtal har lagts på is. Kina har begärt en officiell ursäkt av Norge för utnämningen.

Skammens lista

* Hårda påtryckningar mot andra länder att hålla sig borta från prisceremonin. Alla ambassader i Oslo har fått ett brev från Kina med formuleringar som; "Vi hoppas verkligen att ert land avstår från att delta i aktiviteter riktade mot Kina". Hoten har i viss mån haft effekt. Drygt 20 länder av totalt 64 inbjudna lät bli att skicka sin ambassadör till Oslos Rådhus. Serbien erkänner öppet att man uteblir för att Kina hotat att annars dra bort sitt stöd för Serbiens hållning i Kosovofrågan. Annars är de flesta stater som själva har ett uselt facit när det gäller mänskliga rättigheter och inte har något emot att ge västvärlden ett tjuvnyp.

Här är skammens lista på länderna som böjt sig för Kina:

Ryssland, Kazakstan, Colombia, Tunisien, Saudiarabien, Pakistan, Serbien, Irak, Iran, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, Filippinerna, Egypten, Sudan, Ukraina, Kuba, Marocko, Algeriet, Sri Lanka och Kina. Ukraina, Serbien, Filippinerna och Colombia kommer eventuellt att representeras på lägre nivå.

Deporteras

* Kina har blockerat norska NRK:s, BBC:s, CNN:s och ett antal andra stora västerländska mediers websajter för att hindra att man i Kina ska kunna följa prisceremonin.

* Ett större antal dissidenter har gripits eller deporterats till städer långt bort från Peking.

Slutsatsen kan inte bli annan än att Kina bryr sig väldigt mycket om fredspriset. Man är rädd att det ska ge demokratirörelsen vind i seglen och hota kommunistpartiets maktmonopol. Det är därför man så desperat försöker svärta ner priset.

En följd har istället blivit att Liu Xiaobo från att ha varit relativt okänd blivit den kinesiska demokratirörelsens ansikte utåt.

Wikileaks

Liu Xiaobo avtjänar ett 11-årigt fängelsestraff. Men han är bara en brottsling i den kinesiska diktaturens ögon. Han dömdes för subversiv verksamhet efter att han författat en appell om politiska reformer i Kina.

Mänskliga fri- och rättigheter är universella rättigheter. Kina må vara en stormakt på frammarsch men inte ens de kan tro att det går att inskränka dessa rättigheter utan att omvärlden reagerar.

Den tomma stolen blir ett mäktigt budskap men inte på det sätt Kina tänkt sig.

Kina är desvärre inte ensamt om att trampa på dessa rättigheter.

Ska bli spännande att se om Nobelkommitténs mod nästa år räcker till för att ge priset till exempelvis Wikileaks.

Publicerad: