Polen dränks av vatten

NYHETER

12 personer har drunknat

Polen är på väg att dränkas.

Vattenmassor från floden Wisla har nått Warszawa och staden stänger nu skolor och dagis.

Hittills har tolv personer dött i övervämningarna.

Det har regnat ordentligt i Polen de senaste veckorna. Byar ligger under vatten och bara den senaste veckan har tolv personer drunknat i vattenmassorna, skriver AP.

Översvämningen har nu nått huvudstaden Warszawa där myndighetspersonal rustar för en flodvåg från floden Wisla, skriver polska tidningen Rzeczpospolita. Flodens strandvallar raserades under söndagsförmiddagen när vattennivån steg över kanterna.

"Det handlar om liv och död"

För att skydda sina invånare stänger nu staden skolor och dagis i de områden som hotas och varskor medborgarna om en eventuell evakuering.

– Det handlar om liv och död och det är bättre att barn är med sina föräldrar än ute i skolorna. Vattenmassorna har redan tagit tolv människoliv, säger borgmästare Hanna Gronkiewicz-Waltz till AP.

Hon räknar med att faran består till och med tisdag.

Evakuerades med helikoptrar

Under tiden jobbar militären och brandförsvaret med att bygga upp en konstgjord vall runt staden genom att trava sandsäckar på varandra.

I byn Swiniary, nära Plock, väster om Warsawa, har vattennivån stigit upp till hustaken och invånare har evakuerats med helikoptrar, beordrade av försvarsministern. En stadsdel i staden Wroclaw i sydvästra Polen är helt under vatten efter att floden Oder svämmat över sina kanter. Vattennivån i stadsdelen når ända upp till andra våningen på flervåningshus, , rapporterar AFP.