Nya namn i S

avJosefine Hökerberg, Mikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Tar över som talespersoner och gruppledare i utskotten

1 av 7 | Foto: Scanpix
Under eftermiddagen har Socialdemokratiernas partistyrelse och riksdagsgrupp suttit i möte för att diskutera paritets framtid.

De är nya och ska förändra partiet.

Socialdemokraterna har kommit överens om vilka namn som ska nomineras till gruppledare i utskotten och som partiets talespersoner.

– Detta är en kraftfull och viktig förnyelse, säger partiledaren Mona Sahlin.

Under eftermiddagen har Socialdemokratiernas partistyrelse och riksdagsgrupp suttit i möte för att diskutera paritets framtid. Man har bland annat kommit överens om att byta ut sex av partiets gruppledare i de olika utskotten.

– De här namnen är än så länge nominerade, men de är väl etablerade i riksdagsgruppen och jag känner mig trygg i att det blir valda, säger Mona Sahlin efter mötet.

Ska förnya

Morgan Johansson tar som väntat över som gruppledare i justitieutskottet, Mikael Damberg tar över som gruppledare i utbildningsutskottet, Peter Hultqvist tar över i konstitutionsutskottet, Maryam Yazdanfar tar över i civilutskottet, Matilda Erknkrans tar över i miljöutskottet och Håkan Juholt tar över i försvarsutskottet.

– En tredjedel av gruppledningen byts ut och det är en stor förnyelse för att vara i Socialdemokraternas gruppledning, säger Mona Sahlin.

Vad är din förhoppning om de här personerna som ni har nominerat?

– Att de ska vinna valet åt oss nästa gång. De ska både försvara vår politik och utveckla den. Vi har ett enormt behov av att utveckla, förnya och förändra politiken på många områden inom Socialdemokratin. Det är det som är deras jobb att göra.

Ska jaga Andreas Carlgren

Det Socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, har tidigare krävt en föryngring av partiet.

Den yngsta bland de nya namnen är Maryam Yazdanfar, 29 år, som nu blir talesman för bostads- ungdoms- och hbt-frågor i riksdagens civilutskott.

– Det känns jätteroligt. Bostadspolitiken kan segregera men det är också ett bra verktyg för att bygga upp ett samhälle, säger hon.

Matilda Ernkrans, 37, är också en av Socialdemokraternas nya yngre satsningar.

– Jag kommer att göra mitt för att jaga Andreas Carlgren framför mig. Jag tycker att han är alldeles för passiv, säger hon.

"Mellankongress nästa år"

Socialdemokraterna kommer också att byta arena för några av dem som redan sitter i utskotten. Exempelvis kommer Ylva Johansson bli första namn i arbetsmarknadsutskottet, och Lena Hallengren tar över i socialutskottet.

Under mötet diskuterades också frågan om en extra kongress. Något beslut om när den ska hållas togs inte, men Mona Sahlin tror att den kommer att äga rum inom en snar framtid.

– En mellankongress kan det bli nästa år, en utgångspunkt är nästa vår eller höst, säger hon.

Publicerad: