Nyheter

Nu ska Paggan ge Borg en match

Av: 

Anette Holmqvist

Josefine Hökerberg

NYHETER

Leif Pagrotsky, 58, förlorar sin plats i riksdagens kulturutskott.

I stället får han en fri roll – med syfte att ta debatten om internationell ekonomi med Anders Borg.

I dag genomför Socialdemokraterna en rad möten med syfte på att förändra verksamheten för framtiden. Bland annat föryngras utskotten i riksdagen rejält.

Mycket populär

Leif Pagrotsky är en av dem som förlorar sin utskottsplats. Han har varit S talesman i kulturfrågor och dessutom ett av Mona Sahlins vallokomotiv i valrörelsen. Som politiker är han mycket populär, han fick tredje mest personkryss bland de Socialdemokratiska företrädarna.

Att han inte längre får fortsätta som kulturtalesperson har väckt irritation internt i partiet. Leif Pagrotsky anses ha klarat jobbet utmärkt och många hade velat se honom i samma roll även i fortsättningen.

– Jag kommer att fortsätta att vara en aktiv kulturkonsument och jag kommer att fortsätta att delta i kulturlivet och jag hoppas att en och annan företrädare för kulturlivet vill fortsätta tala med mig, säger Leif Pagrotsky.

Men nu väntar nya utmaningar för honom.

–  Jag kommer att ha två uppgifter, jag kommer att vara vice ordförande i riksbanksfullmäktige och sitta i den socialdemokratiska gruppstyrelsen, där kommer jag att ha en friare roll i politiken och inte vara bunden till ett särskilt område. Jag hoppas på lite större auktoritet än innan. 

Borgs huvudmotståndare

En av de slutsatser som Socialdemokraterna sägs ha dragit efter valförlusten är, enligt Aftonbladets källor, att finansminister Anders Borg (M) har fått stå alltför oemotsagd i ekonomiska frågor om Sverige i en internationell jämförelse. Ansvarig för att ta den matchen under denna mandatperiod utses alltså Leif Pagrotsky. Hans enda formella uppdrag blir dock som ledamot av riksbanksfullmäktige.

Leif Pagrotsky har jobbat som ekonomisk rådgivare åt Ingvar Carlsson och därefter haft en rad olika ministeruppdrag, däribland handelsminister och kulturminister.

– Allt det här förs i diskussion med ledamöterna, så Leif kommer vara gruppledare i riksbankens styrelse och också därför sitta med i gruppledningen och ha ett stort ansvar för hur man bedriver debatten om den ekonomiska politiken och de frågorna i fortsättningen, säger Mona Sahlin (S).

Han ska ta debatten med Anders Borg?

– Anders Borg har en motdebattör i Thomas Östros, men det är viktigt att föra debatten om den ekonomiska politiken, finanskrisen, utvecklingen i Europa, EU:s roll, där är det bara bra att Leif Pagrotsky tar på sig att förstärka den rollen.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter