Valet 2010

SCB: Klar ledning för de rödgröna

Av: 

Johanna Melén

Erika Rydberg

Johan Nordström

NYHETER

Leder med sex procentenheter över alliansen

De rödgröna leder med 50,2 procent över alliansens 44,2 procent i SCB:s majmätning.

– Svenska folket gillar inte regeringens politik som gett utslagning och ökade klyftor, säger Ibrahim Baylan, (S).

Sverigedemokraterna hamnar utanför riksdagen med 3,9 procent.

– Läget är väldigt öppet inför valet. Olika mätningar ger olika resultat, säger moderaternas partisekreterare Per Schlingmann som tonar ned betydelsen av att rödgröna blocket leder i SCB:s undersökning.

De rödgrönas ledning har minskat sedan den förra mätningen i november 2009. Då ledde oppositionen med hela 7,5 procentenheter. Nu har alliansen knappat in. Bäst bland regeringspartierna går Moderaterna som ökar med 3,0 procentenheter till 29,2 procent. Sedan november har Moderaterna främst hämtat röster från gruppen osäkra väljare.

Socialdemokraterna tappar ...

Jämfört med förra valet tar man röster från Centerpartiet, Folkpartiet och Socialdemokraterna. Centerpartiet och Kristdemokraterna är i majmätningen nästan lika stora med 4,6 respektive 4,5 procent.

Socialdemokraterna är mätningens stora förlorare. Sedan november har de förlorat 2,7 procentenheter och ligger nu under det dåliga valresultatet från 2006. 33,8 procent uppger att de skulle rösta på S om det vore val i dag.

– Vi har alldeles för låga siffror. Vi måste intensifiera vårt arbete, säger Ibrahim Baylan, Socialdemokraternas partisekreterare.

... till Miljöpartiet

S tappar de flesta av sina väljare till Miljöpartiet. Det är också MP som är de rödgrönas stora vinnare . Partiet får 10,7 procent av stödet, mot 8,4 procent i november förra året.

– Väldigt roligt, det talar för att många tycker att vi satsar på viktiga framtidsfrågor som att investera stora satsningar i järnvägsnätet och ta beslut om klimatskatten. Men vi tror inte alls att frågan är avgjord. Vi är ganska säkra på att det här kommer bli stenhårt, säger Peter Eriksson (mp), språkrör.

Rörlig valmanskår

Står sig de här siffrorna skulle Sverigedemokraterna med mycket liten marginal hamna utanför riksdagen. I majmätningen får partiet 3,9 procent mot 5,1 procent i november.

Det block som varit störst i SCB:s mätning har ända sedan 1973 också vunnit valet i september. Men tiderna förändras och svenska väljare är inte alls lika trogna som de en gång var.

– Gamla historiska sanningar blir mindre och mindre sanna, eftersom vi har en alltmer rörlig valmanskår. Och rörligheten i valspurten ökar också, säger Sören Holmberg till TT.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Opinionen enligt SCB

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2010

LÄS VIDARE

Valresultat 2018: Så här röstar Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010

Opinionsundersökningar

Socialdemokraterna

Ibrahim Baylan

Valet i Sverige

Centerpartiet

Alliansen