Sålde bombbilen

NYHETER

Förre ägaren: Han verkade behöva den väldigt snabbt

Den förre ägaren sålde Audin via en annons på Blocket.

Bara veckor före attacken köpte Taimour Abdulwahab bilen som användes i bombdådet.

Propert klädd och med hjälp av en kompis gjorde han upp affären på tjugo minuter.

– Det var en kille som verkade behöva en bil väldigt fort, säger säljaren till Aftonbladet.

Foto: LÄSARBILD
HADE EN KOMPIS MED SIG Taimour Abdulwahab betalade 10 000 kronor kontant för den bil som han sedan sprängde på Olof Palmes gata i centrala Stockholm. Med sig till affären hade han en vän, en man i 45–50-årsåldern. ”Hans kompis gjorde inte direkt något väsen av sig”, berättar säljaren.

Bilen som exploderade på Olof Palmes gata i Stockholm hade lastats full med gasoltuber och fyrverkerier. Några veckor innan dådet ägdes den av en helt annan person, som lade ut den till försäljning.

Köparen var – den misstänkte självmordsbombaren.

– Jag lade ut den på Blocket, han ringde och var intresserad och ville komma och titta på den. Han kom en kväll vid 17-tiden, berättar säljaren för Aftonbladet.

Taimour Abdulwahab kom i sällskap med en man som han presenterade som sin kompis, för att titta på fordonet som senare sprängdes på Drottninggatan.

En snabb affär

– Han var väldigt propert klädd med tröja och vanlig vinterjacka. Kompisen var lite kortare och äldre, säkert 45–50 år. Hans kompis gjorde inte direkt något väsen av sig.

Och affären var snabbt överstökad. På bara tjugo minuter hade Abdulwahab och hans kompis hunnit provköra bilen, en Audi av äldre årsmodell, och bestämt sig för att köpa den.

– Han sa att han hade sålt sin BMW strax innan och var tvungen att ha en annan bil. Det verkade vara en kille som behövde en bil väldigt fort, säger säljaren, som inte lade märke till något särskilt med Abdulwahab.

– Nej, inte mer än att han prompt skulle ha bilen. Som vanligt när man gör en bilaffär så ville de pruta. De stod och diskuterade priset och pratade med varandra på sitt språk.

Betalade 10 000 kronor

Säljaren hade krävt 11 200 kronor för bilen, men de ville bara betala 9 000. Efter en kortare diskussion kom de överens om ett pris däremellan.

De 10 000 kronor som bilen till slut kostade, hade de med sig i kontanter och betalade med 500-lappar.

Frågade om skatten

Men först hade Abdulwahab försäkrat sig om att bilen var i kördugligt skick.

– Det var viktigt att den var besiktigad och han ville veta vad som varit fel på bilen. Han frågade om den var skattad, och hur länge.

Abdulwahab gav intrycket att vara en helt vanlig kille.

– Det var inte så att han var nervös eller spänd. Han verkade inte tuff och hård, inte mot mig i alla fall.