Aftonbladet tredje mest googlat

Av: David Levin

Publicerad:
Uppdaterad:

Facebook, banker, tv-sändningar – och Aftonbladet. I dag presenterade Google årets mest sökta ord.

Och listan bjuder på en otippad comeback från 1970-talet.

Aftonbladet är Sveriges tredje mest populära sökord, slaget endast av Facebook och Youtube.

Bankerna är de varumärken som ökar mest – till och med mer än Apple, trots att hajpade Ipad och Iphone 4 har släppts under året.

– Internet blir en självklar del av vardagslogistiken för allt fler människor. Det kan vara en förklaring till att bankerna fortsätter att öka så mycket, säger etnologen Sverker Hyltén-Cavallius.

Vet redan namnet

Svenskarna googlar 25 miljoner gånger varje dag. Ofta söker vi efter sajter som vi redan vet namnet på.

– Det är så kallade navigationssökningar, som Facebook och Aftonbladet. Man vet vad man vill ha men googlar det och klickar sig vidare istället för att skriva in det i webbläsarens adressfält, det ska gå fort, säger Andreas Svenungsson på Google.

En annan tydlig trend är att allt fler tittar på tv via internet. ”Svt Play” och ”Tv4 Play” finns med på topplistan över de mest populära sökorden. Och flera andra tv-tjänster hamnar strax utanför listan, berättar Andreas Svenungsson.

”Det är retromat”

Mobiltelefonernas utveckling märks också på listan. Sökningarna från mobiltelefoner blir allt mer lika de sökningar som görs från vanliga datorer. I telefonen är Aftonbladet nummer två, bara Facebook eftersöks oftare.

Listan bjuder också på en oväntad comeback från 1970-talet: kyckling, chilisås, jordnötter, bacon, vispgrädde och bananer. Allt hoprört i en ugnsform och gräddat i 15-20 minuter. Röran heter förstås Flygande Jakob – Sveriges tredje snabbast ökande maträtt på Google.

– Det är en sjuttiotalsrätt och det är retromat. Jag tror att det speglar folks matintresse. Unga vill veta vad man åt på sjuttiotalet, det är lite hippt och coolt. Och de som var med på 70-talet minns att de åt det så ofta och vill testa igen, säger Christina Fjellström, professor i hushållsvetenskap vid Uppsala universitet.

Publicerad: