Tog hårt grepp i elevens arm – lärare sparkad

avCarina Bergfeldt

NYHETER

Det var stökigt i klassrummet och läraren kände sig tvungen att ta ut en av eleverna.

Sedan skiljer sig berättelserna om vad som hände.

Enligt eleverna använde läraren ”för bryska medel” – enligt läraren tog han ”ett hårt tag i elevens arm och axel”.

Nu har läraren fått sparken.

Högstadieläraren har arbetat inom yrket i 25 år men var nyanställd på skolan i Halmstad.

När han pratar med Hallandsposten säger han att den ödesdigra händelsen i mitten av oktober började med en stökig lektion.

En elev var särskilt bråkig och det var när läraren bestämde sig för att skicka ut honom som situationen spårade ur.

Gömde sig i skåp

Enligt läraren bankade eleven på dörrar och fönster, visade fingret och skrek svordomar innan han slutligen gömde sig i ett materialskåp.

Läraren lämnade klassrummet för att ringa rektor och föräldrar – utan att få tag i någon – och när han kom tillbaka uppger han att han ”tog ett hårt tag i elevens arm och axel och förde ut honom ur klassrummet”.

När han efteråt fick tag på föräldrarna berättade de att pojken hade ADHD och att de hade glömt att ge honom hans tabletter på morgonen.

Mannen tyckte att situationen var olustig och sjukskrev sig.

Anmäld för misshandel

Några dagar senare fick han beskedet att han flera av eleverna anmält honom för misshandel.

– Men det handlar inte om att han har slagit någon. Han har med bryska medel fört ut en elev ur klassrummet, säger Krister Johansson, utredningschef på närpolisen i Halmstad, till Hallandsposten.

Efter det gick det fort: avstängning, möten och avsked.

Facket kritiserar

Facket riktar nu skarp kritik mot att mannens uppsägning skett på ”väldigt lösa grunder”. Man kritiserar också den utredning som ligger till grund för avskedet och kallar den ”amatörmässigt utförd”.

– De har inte fog för att avskeda honom. Ett avsked är den främsta formen av arbetsrättslig bestraffning och de har vidtagit åtgärderna på väldigt lösa grunder, säger Jakob Widström, regional ombudsman på Lärarnas riksförbund, till Hallandsposten.

Han påpekar också att det är konstigt att arbetsgivaren väntat med att samla ihop utsagor från elever så att de kunde ”prata ihop sig”. Jakob Widström är också kritisk till att läraren inte fått någon information om att eleven ifråga hade en ADHD-problematik.

Ytterligare ett fall

Läraren själv säger till Hallandsposten att han känner sig rättslös.

– Ingen hade varit mer tacksam än jag för en noggrann utredning. Då hade sanningen kommit fram, säger han.

Ytterligare en lärare, en kvinnlig förskolelärare med 20 prickfria tjänsteår bakom sig, fick nyligen sparken under uppmärksammade former i Halland.

Hon gav en elev en örfil under en gymnastiklektion och tvingades omedelbart lämna sin anställning samt polisanmäldes både av skolans rektor och pojkens föräldrar. Även där är facket kritiska och säger till Hallandsposten att ”straffet inte står i proportion till brottet”.