Norge agerar mot iranskt dödsstraff

avLouise Lundström

NYHETER

Svenska UD manar EU till gemensamt initiativ

Norska utrikesdepartementet hade idag ett möte med Irans ambassadör för att diskutera mänskliga rättigheter. Mötet föranleddes av uppgifter om att en tvåbarnsmamma ska stenas till döds, skriver VG Nett.

Men Sverige tog initiativ mot dödsstraffet redan i förra veckan.

Foto: Iran Human Rights
Dödsdömd Sakineh Mohammadie Ashtiani ska stenas till döds.

43-åriga Sakineh Mohammadie Ashtiani dömdes redan i maj 2006 för otrohet till 99 piskrapp. Men saken togs upp igen i september samma år och hon dömdes då till döden genom stening.

Sverige drivande

Ashtianis två barn har tillsammans med Amnesty bett om internationell hjälp. Sveriges utrikesdepartement lyssnade på vädjan och i förra veckan togs initiativet till en sammanslutning inom EU mot dödsstraffet.

- Vi känner väl till det här fallet och Sverige har drivit på för att EU ska agera. Någonting kommer att hända, säger Ellinor Lundmark vid UD:s presstjänst.

Möte med ambassadör

Och nu har även norska UD reagerat. Statssekreteraren Espen Barth Eide hade idag ett möte med Irans ambassadör Seyed Rezvani.

- Statssekreteraren vill ta upp Norges oro över de mänskliga rättigheterna i Iran och visa vårt principiella motstånd mot dödsstraff, säger Marie Lerberg vid norska UD till VG Nett.

Maken mördades

Det var när Ashtianis man mördades i september 2006, bara några månader efter att hon dömts för otrohet, som fallet togs upp igen. Då dömdes hon till döden för att ha haft "omoraliska kopplingar" till makens mördare, skriver VG Nett.