”Min klient är redo för upprättelse”

Göran Lindbergs offer vill ha rättegång

Elisabeth Massi Fritz.
Elisabeth Massi Fritz.

För Göran Lindbergs offer kommer åtalet som en lättnad.

Men skadorna han orsakat dem tar tid att reparera.

– När min klient fick veta vem han var, att han var en polis som uttalade sig mot just sådana här brott, fick ju hennes tilltro till rättsväsendet sig en rejäl törn, säger advokat och målsägarbiträde Elisabeth Massi Fritz.

Massi Fritz klient hade ingen aning om vem Göran Lindberg var när hon såldes av honom till en annan man för ett drygt år sedan.

"Stötande"

Hon visste inte att han var en före detta rektor på Polishögskolan, en före detta länspolismästare och någon som aktivt kämpade mot machokulturen inom poliskåren.

– Övergreppet är ju ändå ett övergrepp, men min klients tilltro till rättsväsendet och poliser har ju naggats ordentligt i kanten när en person som uttalat sig som Lindberg begår brott som dessa. Det är stötande för offren, säger Massi Fritz.

Hon säger att åtalet i dag kom som en lättnad för hennes klient.

– Hon är redo för upprättelse.

– Vi var heller inte säkra på att åtalet även skulle innefatta köp av sexuella tjänster och vi tycker båda att det är en väldigt bra markering från rättsväsendets sida.

"Bör få tio år"

Experter har uttalat sig om att Lindberg kan få så mycket som åtta års fängelse om han bedöms skyldig. Elisabeth Massi Fritz tycker att det är för lågt.

– Det rör sig ju om 23 mycket allvarliga åtalspunkter, om en långvarig och systematisk brottslighet med våld och förnedring. Vissa av de offer han begått brott mot har varit offer som redan varit tvingade att sälja sex och som han tvingat in i än grövre brottslighet. Jag tycker att han borde få tio års fängelse, säger hon.

Publisert: