Valet 2010

”De är desperata”

Av: 

Johanna Petersson

NYHETER

Om 13 dagar stänger vallokalerna.

Nu tar partierna till ett känt knep: Pajkastning.

– De är desperata, säger Gullan Gidlund, professor i statsvetenskap.

Sänkt eller höjd skatt, Nato-medlemsskap eller inte och ska RUT få vara kvar? Under parollen "väljarna förtjänar besked" attackerar blocken varandra.

Igår, fjorton dagar före den 19 september, presenterade Alliansen fjorton frågor som de tycker att de rödgröna inte har svarat på. Strax därpå kontrade de rödgröna med en 18-punktig lista över frågetecken i Alliansens valmanifest.

– Vår regering har klarat av den värsta ekonomiska krisen i mannaminne. De rödgrönas ekonomiska politik är ansvarslös, de är inte seriösa när de säger att de vill minska ungdomsarbetslösheten OCH höja arbetsgivaravgiften, säger Centerpartiets partisekreterare Anders Flanking.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann kallar de rödgrönas valmanifest för en schweizerost.

– De talar om vad de vill göra på vissa ställen men lämnar öppna fält i andra, exempelvis inom rättspolitiken, säger han.

”Ett luftslott”

Struntprat, tycker Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan, och kastar en giftpil mot fienderna:

– Alliansens valmanifest är ett luftslott, de försöker sol- och- våra svenskarna. De lovar både stora skattesäkningar och fler jobb, det är omöjligt. Man kan inte båda ha kakan och äta den.

Gullan Gidlund, professor i statsvetenskap, ser politikernas pajkastning som ett tecken för desperation. Hon kallar läget mellan Alliansen och de rödgröna för ett krigstillstånd.

– Nu gäller det att övertyga de väljare som inte bestämt sig än. I slutfasen kan sådana här utspel spela roll. Det viktiga för partierna är att fånga mediernas intresse- och det har de lyckats med.

ANNONS

Snabb hjälp på vårdcentral eller i ett videomöte - Öppet dygnet runt i appen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010