”Alla var bra – utom Ohly”

Alla partiledarna skötte sig bra i SVT:s skoldebatt – utom Lars Ohly (V).

Det säger Aftonbladets politiska expert Lena Mellin.

– Han stod och surade på kanten, säger hon.

Lena Mellin.
Lena Mellin.

Inför måndagens skoldebatt sade Lena Mellin att hon befarade att det skulle bli som ett stökigt klassrum där partiledarna pratade i munnen på varandra.

Men så blev det inte.

– Nej, det blev bättre än jag trodde, och det var tack vare en väldigt duktig programledare. Han höll ordning på dem och var tydlig med vad de skulle prata om.

”Ohly stod och surade”

Hon säger att alla partiledarna gjorde bra ifrån sig i debatten, utom Lars Ohly (V).

– Han verkade ha vaknat på fel sida. Han stod och surade på kanten, säger hon.

De rödgröna har fått mycket kritik för att partierna inte är överens i alla frågor, men under kvällens utfrågning blev det tydligt att liknande skillnader finns även inom den borgerliga alliansen.

– Det framgick tydligt att inte heller alliansen har en enhetlig åsikt om alla skolfrågor. De låter Björklund (FP) spela förstafiolen så mycket att man kanske tror att de andra tycker likadant, men det gör de alltså inte.

Vill enas över blocken

– Sedan tycker jag att det är intressant att Mona Sahlin (S) upprepade att hon vill ha en blocköverskridande överenskommelse om skolpolitiken. Det är tråkigt att inte någon på den andra sidan hoppade på det.

Lena Mellin säger också att hon är glad att samtliga partier skriver under på att svenska elever lär sig för lite i skolan och att det måste ske en förändring.

– Det tror jag är bra för Sverige. Vi slåss på en världsmarknad med en massa hungriga nationer. Det är otroligt viktigt att Sverige ligger i framkant, säger hon.

Var det någon som vann röster ikväll?

– Ja, kanske Mona Sahlin. Hon var konstruktiv i sin framtoning, och det är klart att man vill rösta på den som verkligen vill göra något och inte bara säger att ”här har vi en massa problem”.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN