Här återförenas Majlo och Monia

avCarina Bergfeldt

NYHETER

Efter 339 dagar – nu är amstaffen äntligen tillbaka med sin matte

1 av 3 | Foto: Øyvind Nordahl Näss
Här återförenas Majlo med sin husse Daniel och sin matte Monia.

Majlo har återförenats med sin husse och matte.

Men ett år i fångenskap hos norsk polis har satt sina spår hos amstaffen.

– Det är en annorlunda hund. Mer rädd. Det kommer att ta tid innan han blir trygg igen, säger Monia Johansson.

Polisen körde fram med bilen klockan nio i morse.

Amstaffhunden var lite osäker i början. Tittade sig omkring runt det – för honom – okända Falckhuset i Trondheim, där överlämnandet skulle äga rum. Men så fick Majlo syn på sin husse, Daniel Wolak.

Och rusade rätt in i hans famn.

– De har ett speciellt band. Amstaffhundar är ju enmanshundar, och det var så fint när de sågs. Han lydde Daniels kommando direkt, hoppade in i bilen och satte sig på sin plats. Det var helt plötsligt som att han aldrig hade varit borta, säger Monia Johansson.

En annan hund

Hon och maken är båda överlyckliga, och märkbart rörda. De har kämpat i nästan ett år för att få tillbaka sin hund.

– Jag var så nervös när vi var på väg i morse. Jag trodde inte att det var sant. Jag var så rädd att det skulle ändras i sista stund.

Men nu är han där. Äldre, och lite förändrad.

– Pälsen är lite annorlunda, och han luktar inte på samma sätt. Och han verkar lite mer aggressiv mot folk han inte känner, mer rädd. Jag har helt tappat tilltron på norsk polis efter vad de gjort mot honom det här året, säger Monia Johansson.

– Det är så otroligt onödigt att det tagit så lång tid. Vi vet ju ingenting om hur han har haft det under det här året.

Olaglig i Norge

Det var för två och ett halvt år sedan som Monia och maken Daniel bestämde sig för att utöka familjen med nyfödda amstaffvalpen Majlo. I samma veva beslöt sig paret för att lämna svenska Eksjö och starta företag i norska Klæbu. Att hundrasen amstaff är olaglig i Norge visste de inte.

– Han är fin, lugn och ordentlig. Vi har åkt fram och tillbaka över gränsen med Majlo hur många gånger som helst. Det har aldrig varit några problem och ingen har sagt något. Han är jättebra med barn och älskar vår lille son, säger Monia Johansson.

Men den 23 februari 2009 knackade polisen på dörren. Monias svärmor var ensam hemma med hunden.

Hämtade hunden

– Svärmor förstår inte norska, hon pratar bara svenska och öppnade såklart för polisen. De viftade med ett papper och tog Majlo med sig, säger Monia Johansson.

Dokumentet förklarade att hunden var olaglig och att den skulle avlivas inom två veckor. Och sedan dess har det alltså varit en enda lång kamp för paret. Sammanlagt har advokat- och kennelkostnader kostat över en kvarts miljon.

– Det är såklart jättetråkigt att det har blivit så dyrt. Vi hade ju tänkt att flytta hem till Sverige så fort det här var över, men vi tvingades att sälja huset för att få råd att få ut Majlo, så nu verkar det som att vi blir kvar här ett bra tag, säger Monia.

Majlo flyttar till Polen

Majlo kommer nu att bo hos Daniels bror, som är bosatt i Polen.

– Vi kan flyga dit för ett par hundra kronor, så vi kommer att kunna träffa honom mycket. Det känns ändå bra, han kommer till ett bra ställe.

Monias sambo, Daniel, sitter nu i en bil med Majlo. Resan går genom Sverige till Polen.

– De är framme i morgon, och jag och vår son Kasper flyger efter på söndag. Vi känner att vi behöver ett par dagar med Majlo nu, så att han – och vi – får hämta oss lite efter allt som hänt. Det är så skönt att få honom tillbaka, men nu måste jobba med att få honom trygg igen, säger Monia.