”En oerhörd krigsförbrytelse”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Soldaterna i Irak hävdar att de misstog journalisterna för rebeller.

Den förklaringen håller inte, menar folkrättsexperten.

– De här soldaterna verkar skjutgalna. De är skyldiga att vidta stor försiktighet innan de skjuter, säger Ove Bring, professor i folkrätt.

De amerikanska soldaterna i helikoptern skrattar och peppar varandra samtidigt som de öppnar eld mot en grupp personer på marken.

Två av de som dödades av skotten visade sig vara anställda på nyhetsbyrån Reuters och var i området utanför Bagdad för att rapportera om kriget.

Händelsen inträffade 2007, men för första gången har videon med hela händelseförloppet läckt ut till allmänheten.

"Skyldiga att vara försiktiga"

Enligt Ove Bring, professor i folkrätt vid Försvarshögskolan, är det ingen tvekan om att soldaterna som sköt ihjäl journalisterna från Reuters har begått ett folkrättsbrott.

– Det här är en oerhörd krigsförbrytelse. Journalister som är ute på farliga uppdrag ska skyddas, säger han.

Den amerikanska armén har förklarat händelsen med att soldaterna inte visste att det befann sig nyhetsfolk på området. Journalisterna hade inte på sig några pressbrickor och truppen kunde därför inte identifiera dem.

– De är skyldiga att följa försiktighetsprincipen. De framstår som "trigger happy", säger Ove Bring, professor i folkrätt vid Försvarshögskolan.

Borde utredas

Eftersom ett brott har begåtts måste de amerikanska myndigheterna ingripa, menar han. Soldaterna kan ha missuppfattat situationen, speciellt om de satt i en helikopter på avstånd.

Men det finns fortfarande oklarheter.

– Vad hade de för anledning att skjuta? Hade de här personerna betett sig hotande? Det där borde utredas, säger Ove Bring.

Journalister som befinner sig på ett osäkert område ska bära synliga brickor så att de kan identifieras. I det här fallet påstår den amerikanska armén att soldaterna trodde att männens kameror var vapen.

Publicerad: