Bilden som ska knäcka Mats Alm

avErik Wiman, Linda Hjertén

NYHETER

Sa sig vara kidnappad – men poserade på bilder i Stockholm och besökte spelsajter under falskt namn

1 av 10

FALUN. Mats Alm mördade sin blivande hustru – för att tjäna en miljon kronor.

Sedan fejkade han sin oro och sina tårar i tidningar och tv när han i själva verket redan begravt Linda under grenar och blad i skogen.

Det menar åklagaren som nu åtalar Mats Alm för mordet på Linda Chen.

På tisdagsförmiddagen, sju månader efter att allting började, lämnade åklagare Niclas Eltenius in åtalet till Falu tingsrätt. Han åtalar i första hand Mats Alm, 34, för mord på sin sambo. Men stämningsansökan innehåller även alternativa brottsrubriceringarna dråp, vållande till annans död, samt brott mot griftefriden.

Övervägde att erkänna

Mats Alm har förhörts ett 20-tal gånger. Han nekar till brott, men enligt förundersökningen ska han ha övervägt att erkänna under tiden han suttit häktad. Erkännandet ska ha varit nära att undslippa Alm efter flera månader i häktet.

– Jag kommer att debattera i ett förhör med Alm under rättegången vad har han menat med övervägandet, säger Niclas Eltenius.

Mordutredarna vet inte på vilken plats Linda Chen dödades. Bara att det ska ha skett i Dalarna.

Tror Alm flyttade kroppen

– Hon förefaller inte ha dött på platsen där hon hittades, utan flyttats dit, säger Eltenius.

Han tror att Alm har flyttat kroppen och sedan dolt den bakom en sten i ett skogsparti. Där täckte han över kroppen med blad och grenar.

Kroppen var illa sargad när den påträffades, men den bar inte några tecken på yttre våld.

– Jag tänker inte gå in i en argumentation om dödsorsaken i nuläget.

Brukade ge honom pengar

Åklagaren menar att Mats Alm ha haft ekonomiska skäl att mörda sin sambo. 34-åringen hade strax före mordet en ansträngd ekonomi. På hans konto fanns bara 1000 kronor och han hade dragit på sig flera skulder. Under de fyra år paret var tillsammans förde Linda Chen vid flera tillfällen över stora summor pengar till hans konto.

Paret hade tecknat en livförsäkring som skulle ge Alm en miljon kronor i händelse av Linda Chens frånfälle.

Mats Alm skulle även bli hälftenägare till den bostadsrätt som Linda Chen var ensam ägare till och dessutom ärva hela lösöret från hemmet.

Bevisar att han ljuger

I den omfattande förundersökningen på dryga 4000 sidor framkommer att polisen nu bevisa att Mats Alm ljuger på en rad punkter. Enligt åtalet har vittnen sett honom på stan de dagar han säger att han var bortförd och tvångsmatades med gamla friterade räkor.

En granskning av hans dator visar dels att han under de dagarna har besökt en spelsajt där han var registrerad.

Använde namnet Andrew Johnson

Han har även undersökt olika sätt att resa ut ur landet och hållit noggrann koll på mediarapporteringen om fallet Linda Chen.

Polisen har även hittat bilder i Alms kamera där han poserar i kända Stockholmsmiljöer. Bilderna är tagna då han själv sagt att han varit kidnappad och bortförd. Han har även loggat in på Stockholms Stadsbiblioteks trådlösa internet under det falska kodnamnet Andrew Johnson.

Paret hade planerat att gifta sig i Stora Kopparbergs kyrka bara en vecka efter att Linda Chen försvann. Enligt Mats Alms egna uppgifter hade de också planerat en bröllopsresa, men i polisens omfattande utredning har det visat sig att Mats Alm inte ens hade ansökt om semester.

Oklart hur Linda dog

En rad rättsexperter som Aftonbladet har talat med dömer ut hans historia. Samtidigt tror de att åklagaren kan få svårt att bevisa att

Mats Alm mördat sin blivande hustru.Trots att rättsläkare gjort omfattande undersökningar på Linda Chens kvarlevor har de inte kunnat fastställa hur hon dog – om det var en olycka, ett mord eller en naturlig dödsorsak. Man har heller inte hittat en brottsplats eller ett mordvapen.

Mats Alm själv fortsätter att neka till brott, och står fast vid sin historia om att han själv kidnappades och drogades och till slut vaknade upp intill Linda Chens kropp ute skogen.

På måndag nästa vecka inleds rättegången.