Sahlin vill snabba på extrakongressen

avThomas Erikson, Torbjörn Ek, Camilla Sundell, TT

Foto: peter van den berg
Mona Sahlin deltog i två blixtinkallade konferenser under sin Londonvistelse.

Socialdemokraternas blixtinkallade telefonkonferens har nu avslutats.

Både Mona Sahlin och partisekreteraren Ibrahim Baylan anser att extrakongressen bör hållas så snart som möjligt.

– Min bedömning är att det borde vara rimligt att genomföra en kongress i slutet av februari eller i mitten av mars, säger Ibrahim Baylan till Aftonbladet.

Foto: Scanpix
Jytte Guteland, ordförande i SSU.

Socialdemokraternas extrainkallade telefonkonferenser med distriktsombudsmännen och distriktsordförande har nu avslutats.

Aftonbladet träffade Mona Sahlin utanför hennes hotell i London klockan 16.00, svensk tid.

Hur har det gått?

– Det var hur lugnt som helst. Vi pratade igenom allt det praktiska, hur det ska organiseras, när kongressen bör vara, hur valberedsningsprocessen ska gå till, vilka beslutmöten vi har framför oss.

Sas det någonting du förvånades över?

– Nej, absolut inte. Vi har väldigt lika bedömningar. Men brådskan i att ha kongressen har ökat.

Har det ställts några speciella krav på dig under konferensen?

– Det har inte varit något sånt. Det har varit ett sansat och lugnt samtal om hur ska den här demokratiska processen ska gå till. Och vilka datum som nu ska gälla. Det har inte varit några som helst krav.

Det brådskar att tidigarelägga kongressen?

– Vi har inte bestämt tiden innan heller, vi har bara sagt till våren. Och det känns väl så med diskussionen vi har nu, att det är bra att ha det så tidigt som möjligt och inte vänta så länge, men vi har inte bestämt något datum än.

Månadsskiftet februari - mars

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan säger till Aftonbladet att han delar Mona Sahlins uppfattning om att extrakongressen bör hållas snart.

– Min bedömning är att det borde vara rimligt att genomföra en kongress i slutet av februari eller i mitten av mars, säger han.

Enligt partisekreteraren kommer arbetet med att utse en valberedning att inledas till veckan.

– Den ska vara klar inför förtroenderådets möte den 4 december.

Politisk diskussion

Thomas Östros och Margareta Winberg har tidigare i dag uttalat att partiet borde se över delar av sin politik.

– Den uppfattningen delades av både partistyrelsen och distrikten. Det finns en samsyn på att vi måste ha en politisk diskussion. Vi har råkat ut för två stora valförluster trots att vi bytt partiledare, partisekreterare och ekonomiskpolitisk talesman däremellan. Det är klart att vi inte bara kan diskutera personer, säger Ibrahim Baylan.

SSU rasar

Jytte Guteland, ordförande i SSU och en av dem som satte bollen i rullning inom S genom att uppmana Mona Sahlin att alla i partiledningen ska ställa sina platser till förfogande, var besviken på fredagskvällen. Hon tycker att det är alldeles för tidigt att hålla en extrakongress i februari.

– Det är ett riktigt, riktigt vansinnigt förslag, säger hon till TT efter ett sammanträde med SSU:s förbundsstyrelse.

– Vi vill ha en riktig förändringsprocess och möjlighet till ordentliga val kring verkställande utskottet och partistyrelse. Och det kräver att organisationen har tid att hinna jobba. Inte ens SSU skulle kunna ha en extrakongress med så kort varsel. Hur kan då ett seriöst parti av Socialdemokraternas dignitet ha det? Det är inte rimligt.