Nyheter

Wikileaks kan rädda svensk uppfinnare

Av: 

Emma Fagerberg

Nivette Dawod

NYHETER

Håkan Lans: Jag har fått tips

måste knäcka koden Filen om patenträtten sägs finnas på Wikileaks hemsida, men där är den kodad. Än har inte uppfinnaren Håkan Lans tagit del av innehållet.
måste knäcka koden Filen om patenträtten sägs finnas på Wikileaks hemsida, men där är den kodad. Än har inte uppfinnaren Håkan Lans tagit del av innehållet.

I mer än ett decennium har uppfinnaren Håkan Lans stridit för sin patenträtt. Nu kan hemliga Wikileaksdokument bli hans lösning.

– Jag har fått tips från två olika håll, säger han.

Håkan Lans, 63, är Sveriges kanske mest berömda uppfinnare i modern tid och har bland annat uppfunnit färggrafik i datorer.

Patentstrider

I tretton år har han legat i en patentstrid mot flera datorjättar i USA gällande färggrafiken – en komplicerad rättslig tvist som hotar att göra honom utblottad.

Datorföretagen vägrade teckna licensavtal för att de använde patentet, vilket ledde till att Håkan Lans stämde dem.

Men i stället för att själv få ersättning dömdes han till att stå för datorföretagens juristkostnader på mångmiljonbelopp.

Nu kan hemliga Wikileaksdokument bli hans räddning.

Flera källor har den senaste tiden gjort gällande att Wikileaks har dokument som gäller patentstriden mot USA, skriver tidningen Ny teknik. Dokument som enligt källorna kan vara av stort intresse för Håkan Lans.

”Kan inte bortse”

– Ja, jag har fått flera tips om det. Men jag vet inte så mycket mer än så. Det är många som lämnar tips till mig, men det är klart att jag kan inte bortse från det här, säger Håkan Lans.

Filen där dokumenten ska finnas heter ”Insurance.aes256” och är krypterad. Ny teknik skriver att krypteringen antas ha gjorts av Wikileaks grundare Julian Assange.

Vann i hovrätten

– Jag hoppas ju att någon kommer att berätta mer för mig om det här dokumentet, jag själv känner mig mest som en observatör i det här läget, säger Håkan Lans.

I går slog Svea hovrätt fast att den amerikanska domen – som innebär att Lans ska betala rättegångskostnaderna – inte kan erkännas i Sverige utan att de bakomliggande rättsförhållandena prövas här.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter