”Modernt med grönt”

Av: Linda Aziz

Publicerad:
Uppdaterad:

Trots rekordval kan de missa regeringsposition

Foto: APPLÅDER FÖR SPRÅKRÖREN ”Vi kommer att fortsätta kämpa för mångfald”, säger Miljöpartiets båda språkrör Maria Wetterstrand och Peter Eriksson med hänvisning till Sverigedemokraternas siffror i prognoserna.

MP blir riksdagens tredje största parti, med 7,2 procent av rösterna.

– Nu har folk börjat fatta att det modernaste som finns är det gröna budskapet, säger Per Gahrton, en av grundarna till Miljöpartiet och tidigare språkrör.

Mljöpartiet har gjort ett historiskt val och är Sveriges tredje största parti.

Och spänningen i miljöpartiets valvaka steg tillsammans med jublet över framgången och de stigande rösterna.

Stämningen i valvakan präglades också av en kluvenhet – MP gick fram, men de rödgröna förlorade.

Ändå ångrar språkrör Maria Wetterstrand inte samarbetet med Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

– Jag är helt övertygad om att det var rätt. Alla andra alternativ hade varit sämre, säger hon.

– I dag ses vi inte som ett flum-parti längre utan som ett seriöst parti. För oss som varit med år ut och år in har vi nu gått framåt! säger Per Gahrton.

Populära bland unga

Enligt ValU fick de rödgröna flest röster bland väljare mellan 18–29 år. Och MP får hela 16 procent bland de som röstade för första gången.

– Jag tror att det är ett budskap som många unga gillar. Att bry sig om miljön och ha global solidaritet, säger Mikaela Valtersson, som spås ta över efter Maria Wetterstrand nästa år.

Även språkrör Peter Eriksson är nöjd med valkampanjen men beklagar att det ser ut som att det kommer in ett främlingsfientligt parti i Sveriges riksdag.

– Det är inte bra för demokratin tror jag, men vi kommer fortsätta kämpa för mångfalden i samhället, säger Peter Eriksson.

”Bejakar mångfald”

Alliansen är det största blocket, men utan egen majoritet och med SD i vågmästarroll.

– Vi kommer att driva en politik där vi bejakar mångfald. Ett bra samhälle är ett samhälle som är öppet för människor från olika länder, säger Maria Wetterstrand.

– Det är väldigt synd om vi inte kommer i regering just nu. Men vi gör det så småningom. Om inte nu så i nästa val, säger Per Gahrton.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN