Valet 2010

Kaos kan ge omval

Av: 

Jens Kärrman

Mikael Stengård

Josefine Hökerberg

William Svärd

NYHETER

Skandal vid rösträkningen i Arvika Valet kan avgöras först i november

Knappt 800 röster fattas.

Annars hade alliansen fått egen majoritet i riksdagen.

Nu väntar kaos – och möjligtvis omval.

I takt med att rösterna räknades om, och drygt 100 000 utlands- och sena förtidsröster lades till valresultatet, växte i går alliansens förhoppningar om egen majoritet i riksdagen.

Tidigt på dagen stod det klart att Centerpartiet fått ytterligare ett utjämningsmandat. I Värmland och Göteborg blev det snart tydligt att en handfull röster skulle avgöra.

Drömmen sprack

Men i natt sprack Fredrik Reinfeldts dröm. Med minsta möjliga marginal.

Hade Kristdemokraterna fått cirka 800 röster till i hela landet, samtidigt som Fp fick sju röster i Göteborg och 19 i Värmland, hade alliansen fått majoritet i riksdagen.

– Nu är det kört för alliansen att få mandat i Göteborg och Värmland, säger Svante Linusson, professor i matematik.

Han påpekar att alliansen fortfarande har en teoretisk möjlighet att få ytterligare ett utjämningsmandat, men det räcker inte för att nå de 175 mandat som krävs för egen majoritet.

Men valet behöver inte vara över. Partierna, kandidater eller privatpersoner kan överklaga resultatet till Valprövningsnämnden. Om så blir fallet kan det dröja till november innan det slutliga valresultatet är klart.

Thomas Bull, professor i konstitutionell rätt, blir inte förvånad om de jämnaste valkretsarna kommer att prövas.

– Det skulle kunna finnas ett intresse, exempelvis från Folkpartiet, av att se om alla röster verkligen räknats eller om något fel begåtts när man räknade. Det har hänt att poströster har kommit bort tidigare och ibland till och med lett till omval i enstaka valkretsar. Det behövs inga jätte-lika fel, säger han.

Sedlar lämnades fel

Aftonbladet kan i dag avslöja allvarliga fel i rösthanteringen i Värmland. Ogiltiga röster ska ligga i sina originalkuvert i en specialförseglad påse. Men en bunt ogiltiga röster från Arvika överlämnades till länsstyrelsen direkt i näven.

På Valmyndigheten säger man att den felaktiga hanteringen kan leda till omval i Värmland.

– Ja, det är det värsta som kan hända. Någon omräkning går ju inte att göra längre eftersom valnämnden i Arvika har förstört det, säger Vivan Nilsson, informationsansvarig på Valmyndigheten.

Folkpartiets partisekreterare Erik Ullenhag ville i natt inte kommentera att alliansen endast var 800 röster från ytterligare två mandat. Han ville inte heller gå in på om partiet funderar på att överklaga resultatet.

Inte heller ledningarna i de övriga allianspartierna vill uttala sig om den hårfina förlusten.

Har inte hänt tidigare

Omräkningsrysaren saknar motstycke i svensk politisk historia.

– Innan utjämningsmandaten infördes hände det ibland att enstaka mandat avgjordes med mycket liten marginal, men så vitt jag vet har det aldrig avgjort regeringsmakten. Det är mycket allvarligt, säger Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap.

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Valet 2010

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2010