Nyheter

Rachel Corrie snart framme

Av: 

TT

William Svärd

NYHETER

Fartyget Rachel Corrie är snart framme i Gaza.

Stämningen ombord är spänd.

– Vi är fast beslutna att vi ska nå Gaza, säger Fiona Thompson som befinner sig ombord.

Världen håller andan.

Kommer Israel borda även denna hjälpsändning till Gaza?

Om några timmar vet vi svaret.

Fartyget Rachel Corrie fortsatte under fredagskvällen sin färd mot Gazas hamn, lastad med cement, medicinsk utrustning, papper och leksaker.

Lastad med cement

Israel har hållit sin linje benhårt och säger att inga fartyg kommer att tillåtas lägga till i Gazas hamn. Istället erbjuder sig Israel att eskortera alla skepp till hamnen i Ashdod där lasten sedan kan inspekteras och föras in i Gaza landvägen.

Det förslaget har besättningen på Rachel Corrie tackat nej till.

– Här ombord är förväntningarna höga, och vi är fast beslutna att vi ska nå Gaza, säger Fiona Thompson som befinner sig ombord till norska VG.

Aktivisterna säger att de inte kommer att göra motstånd om de blir bordade.

Enligt tidplanen kommer skeppet att vara framme vid tio-tiden på lördagsförmiddagen. Om det inte stoppas av Israel, det vill säga.

USA lägger sig i

På fredagen uppgav USA att man försöker förhindra ännu en våldsam konfrontation till havs.

– Alla vill undvika ytterligare konfrontation och undvika att upprepa måndagens tragiska händelse, sade utrikesdepartementets talesman Philip Crowley.

– Vi arbetar tillsammans med israelerna. Vi arbetar med Palestinska myndigheten och andra internationella partner. Vi hoppas komma fram till hur vi bäst kan åstadkomma det, sade han.

USA har varit i kontakt med den irländska regeringen, som på fredagen uppmanade Israel att visa återhållsamhet när det irländska fartyget Rachel Corrie förbereder sig för att trotsa den israeliska blockaden och leverera förnödenheter till Gaza.

Irlands utrikesminister Michael Martin sade att fartyget Rachel Corrie går mot Gaza efter att ha avvisat förslaget om att lämna över lasten via Israel.

– Vi hoppas Rachel Corrie och andra fartyg arbetar med israeliska myndigheter för att överlämna materialet till Gaza. Det är en del i samtalen vi för, sade Crowley.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintern – handla munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter