Hus och hem

Listan: Här är Sveriges häftigaste byggprojekt

NYHETER

Branschtidning korar häftigaste projekten

Branschtidningen Byggvärlden har listat de tio häftigaste byggprojekten just nu.

Skyskrapor, arenor och sjukhus tampades alla om en framskjuten plats på listan.

Men det var inget hus som knep första platsen - det var en tågsträcka

1. Botniabanan

En ny tågsträckning i Norrland. Är det häftigt? Jajamensan. För det första har bygget kantats av dramatik värdig en amerikansk såpa. Fågelskådare och en lokal flygklubb i Umeå såg till att projektet nådde Miljööverdomstolen, två gånger.

Det var tågbanans sträckning över artrika Umeälvens delta som retade upp ornitologerna. Fågelskådarna förlorade till slut ärendet och har bittert förklarat sig beredda att skriva en bok om affären.

För det andra är Botniabanan ett enormt byggprojekt. Schaktmassor motsvarande 26 Globen har förflyttats för att kunna bygga banan som sträcker sig mellan Kramfors och Umeå. Hela projektet har i slutändan kostat runt 15,5 miljarder kronor. Till sommaren når historien sitt slut då Botniabanan invigs.

2. Victoria Tower

"Jag blev inspirerad av Charlotte Perrellis mick" förklarade arkitekten Gert Wingårdh när han presenterade Victoria Tower. Byggnaden, som är döpt efter kronprinsessan, ska bli 120 meter och 33 våningar hög. Skyskrapan blir därmed näst högst i Stockholm, efter Kaknästornet. Första spadtaget togs i november 2009 och invigningen äger rum hösten 2011.

3. Naturum Vattenriket

Ett hus av furu, mitt ute i ett träsk, kan det vara något? Ja, det kan det. Kristianstads nya naturrum ska stå klart i höst. För ungefär 90 miljoner kronor får ortsbor och fågelskådare från hela landet en naturlig utgångspunkt för det så kallade Vattenriket som omger den skånska staden. Byggnaden kommer bland annat att innehålla omfattande informationsavdelningar och en restaurang.

4. Point Hyllie

Point Hyllie är, liksom Victoria Tower, något så unikt som ett svenskt skyskrapeprojekt. Fast Point Hyllie är snarare ett höghus eftersom byggnaden "bara" blir 95 meter hög.

Point Hyllie växer just nu fram i den spännande stadsdelen Hyllie i Malmö. Den något böljande byggnaden ska stå klar 2013. Point Hyllie består av flera byggnader och hela kalaset beräknas gå på 1,5 miljarder kronor.

Att huset sedan marknadsförs med snömospåståendet att den "kommer stå i samklang med det nordiska ljuset på ett unikt sätt." är egentligen irrelevant.

5. Nya Karolinska Solna

En helt ny arbetsplats för cirka 6 000 personer samt 1 000 forskare och studenter. För cirka 14,1 miljarder kronor ska Nya Karolinska Solna, vid invigningen 2015, bli ett hypermodernt sjukhus med fokus på högspecialiserad vård. Satsningen på ett nytt universitetssjukhus är också en satsning på visionen att göra Stockholm till världens främsta region inom Life Science 2025. Fast det ligger längre fram i tiden.

6. Arenastaden

Fotbollsälskare i Stockholmstrakten gnuggar händerna. Två nya arenor är på gång i området: Stockholmsarenan och Swedbank Arena. Den senare är störst. Swedbank Arena i Solna ska kunna ta emot 50 000 åskådare vid fotbollsmatcher och 65 000 åskådare vid andra nöjesevenemang, när den invigs om ett par år.

I anslutning till arenan byggs en hel stad upp med det kärnfulla namnet Arenastaden. I den nya stadsdelen ingår bland annat hotell, köpcenter, kontor och bostäder. Men smakar det så kostar det. Hela projektet beräknas gå på cirka 2,5 miljarder kronor.

7. LN Tower

Egentligen är det här ett bygge som redan är klart. Fast det spelar inte så stor roll. Om inte annat för att kojor ju aldrig blir riktigt klara. 20-årige Linus Nilsson från Sölvesborg är i dag mer eller mindre rikskändis efter att ha byggt kojan som inte liknar något annat i sin genre. LN Tower, som den kallas, är 22 meter hög och har sju våningar.

Sölvesborg s kommun reagerade och hotade med böter eftersom bygglov saknades. Nyligen godkändes dock den högresta kojan, bland annat efter att en byggkonsult intygat att han inte sett någonting liknande.

8. Citybanan

Citybanan kanske inte kommer att synas när den öppnar för trafik 2017. Men den kommer absolut att påverka huvudstadens alla trafikanter. Citybanan omfattar en sex kilometer lång tågtunnel, två underjordiska stationer och en järnvägsbro i Årsta.

Syftet med Citybanan är att fördubbla spårkapaciteten för tågtrafiken genom Stockholm. Projektet har dock inte passerat obemärkt. Geologer har varnat för sättningar och boende vid Odenplan har protesterat ända upp till regeringsrätten. Arbetet fortsätter dock.

Kostnaden: cirka 16 miljarder kronor.

9. Kiruna showroom hotell

Ska det byggas klart eller inte? Showroom Hotell i Kiruna har drabbats av förseningar och lokaltidningarnas insändare spekulerar om projektet ska slutföras. I nuläget står ett halvfärdigt husskelett på platsen.

Planerna är i vilket fall spektakulära. Placerat 724 meter över havet på berget Luossavaaras topp får framtida besökare en utsikt på över 10 mil över den svenska fjällvärlden. Byggnaden får en fasad av specialglas och svart järnmalm från gruvan.

10. Kungsbrohuset

Allt som kan pigga upp trista Stockholm city är välkommet. Kungsbrohuset står klart 2010, ett stenkast från Stockholms centralstation. Det nya kontorshuset, där bland andra Aftonbladet flyttar in senare i år, ska värmas upp av kroppsvärmen från Centralstationens passagerare. Byggherren Jernhusen har i intervjuer förklarat att energiförbrukningen ska ned till hälften av Boverkets krav.

Minimedia
Simon Thedin
Byggvärlden
Stefan Nordberg

ANNONS

Bianca Ingrossos nya kollektion ute nu - köp dina sommarkläder innan det tar slut!

Extern länk från Gina Tricot

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hus och hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård