Hus och hem

Så kan du göra ditt hus mer klimatsmart

Av: 

Karin Holmberg

NYHETER

Byt till miljövänliga produkter när du renoverar

Många konsumenter tänker på miljön när de handlar tvättmedel och toalettpapper men hur är det egentligen när det är dags att renovera badrummet, byta kylen eller köpa hus?

– Ett sätt för privatpersonen att göra skillnad är att välja Svanenmärka produkter när man bygger och inreder huset, säger Veronica Eade på Svanen.

Sedan 2006 är det möjligt att bo i ett svanenmärkt hus i Sverige. Det var då Skanskas Uniqhus fick sin licens, berättar Veronica Eade på Svanen. Än så länge är det enda byggbolag som uppfyller kraven på att få sina hus svanenmärkta men Veronica Eade hoppas att fler byggbolag ska vilja svanenmärka sina hus.

–Nya kriterier antogs i december 2009, som utvidgats till att gälla även flerbostadshus och förskolebyggnader, vilket förhoppningvis medför att fler husproducenter vill Svanenmärka sina produkter, säger hon.

Renovera miljövänligt

Men för dig som inte vill eller kan flytta till ett nytt hus finns det fortfarande många aspekter där du kan göra ett miljövänligt och klimatsmart val.

–Ett sätt för privatpersonen att göra skillnad är att välja Svanenmärka produkter när man bygger och inreder huset, det finns exempelvis Svanenmärkta fönster, byggskivor, kök- och badrumsinredning, plafonder, möbler och både inomhus- och utomhusfärger, säger Veronica Eade på Svanen.

Att en produkt är svanenmärkt innebär att den har fått sin miljöpåverkan granskad under hela livscykeln från råvara till avfall. Svanen ställer hårda klimat- och miljökrav men även krav på funktion och kvalitet. Visionen är, enligt deras hemsida, ett hållbart samhälle med en hållbar konsumtion.

Svanenmärkning finns för 65 olika produktgrupper och mängder av dem går att använda i hemmet. Bland de produkter som blivit svanenmärkta under senaste året hittar vi bland annat badrum och värmepumpar.

Bara nya hus

Att få sitt hus nyckelmärkt efter en renovering går däremot inte.

– Nej, idag kan man inte Svanenmärka annat än nya byggnader, säger Veronica Eade.

På sajten svanen.nu finns en lista över alla produkter som är svanenmärkta.

ANNONS

Nya Mumin-muggarna med Lilla My och Stinky finns hos Cervera – förboka redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Badrumsinredning – så får du trendigt utan att renovera

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård