”Det blev pannkaka”

avMikael Stengård, William Svärd

NYHETER

Massiv kritik av TV4:s utfrågning

Foto: Ulf Höjer
Programledarna Malou von Sivers, Peter Jihde och Jenny Östergren får hård kritik efter alliansens utfrågning i TV4.

Både läsare och experter sågar TV4:s utfrågning av alliansen på tisdagskvällen.

– Programledarna beter sig som amatörer, skriver Aftonbladets proffstyckare Johan Ingerö.

Hela 45 procent av Aftonbladets läsare ger utfrågarna sämsta betyg.

Både Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD) blev märkbart irriterade på programledarna Malou von Sivers och Jenny Östergren under utfrågningen. Hägglund när han inte fick prata till punkt och Björklund när han kände sig anklagad för att vara främlingsfientlig.

”Skamlöst”

Men det var inte bara partiledarna som irriterade sig på utfrågarna och TV4:s programformat med mycket teknik under den över två timmar långa utfrågningen. Under Aftonbladets live-bevakning ventilerade även läsarna sin besvikelse.

– Att i direktsänd TV illa dolt anklaga Folkpartiet för att vara drivet av främlingsfientlighet är ju helt skamlöst, skrev en läsare.

– Det var mycket tama utfrågare. Politikerna hade full frihet att helt formulera om innehållet och hålla monologer, skrev en annan.

I en omröstning på Aftonbladet.se hade över 45 procent givit programledarna sämsta betyg, ett plus, när omkring 12 000 hade röstat vid midnatt.

”Det blev bara larvigt”

Aftonbladets proffstyckare var också väldigt kritiska till programformatet. ”TV4 skämmer ut valet och förolämpar väljarna” var rubriken på Johan Ingerös blogginlägg.

– TV4 förefaller ha jobbat ihjäl sig med formatet, men glömt bort frågeställningarna. Tonläget är snuttifierat, och programledarna håller en oacceptabelt låg nivå. ... Resultatet blir pannkaka, skriver han.

Hans kollega Jonas Morian höll med:

– TV4 föreföll alltför förtjusta i att "hotta upp" utfrågningen med grafik, omröstningar och andra tekniska finesser. Det hela blev bara larvigt och tog fokus från politiken.

TV4 försvarar sig

När Aftonbladet frågar TV4:s programledare hur de tycker att utfrågningen gick är de positiva.

– Det blev bra, det var jätteroligt. De fick prata till punkt, säger Jenny Östergren.

Ni har fått en hel del kritik på nätet, bland annat för att de inte fick prata till punkt och för att ni var dåligt pålästa?

– Det är en vanlig kritik som man får som programledare om man går in och avbryter. Jag kan hålla med om det, jag blev ivrig ett tag. Sen tycker jag att det här var ett försök att göra en annorlunda form, och det tycker jag att vi lyckades med, säger Malou von Sivers.

Hur förbereder ni er?

– Det är inte så att vi börjar förbereda oss i kväll inför i morgon. Det här är ett arbete vi gjort tillsammans med våra redaktioner under en lång tid, säger Jenny Östergren.

Peter Jihde säger att programformen med mycket teknik, grafik och snabb mix var ett medvetet val för att hålla tittarna vakna.

Ni har fått mycket kritik på av tittarna?

– Vad tråkigt, vi gör vårt absolut bästa för att folk ska tycka om vår programform. Vi kommer att hålla oss till det här, vi har under lång tid stött och blött hur vi ska göra de här programmen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010