Anni Dewanis make anklagas för inblandning i mordet

NYHETER

Anni Dewanis make var inblandad i mordet.

Det hävdar den taxichaufför som i dag tog emot sin dom vid Western Cape High Court i Kapstaden.

Chauffören påstår att Shrien Dewani erbjöd honom 15 000 kronor samma dag som paret kom till Sydafrika för att leja några att döda hustrun.

Foto: Shrien och Anni var nygifta då de åkte till Sydafrika.

I Western Cape High Court i Kapstaden i dag berättade åklagare Rodney de Kock hur hur mordet på svenska Anni Dewani var en överenskommelse mellan taxichauffören Zola Tongo och Annies make Shrien.

Tongo har i ett vittnesmål, som åklagaren i dag läste upp i rättssalen, berättat att Shrien kontaktade honom redan samma dag som paret anlände till Kapstaden för att fira sin smekmånad. Zola Tongo körde paret från flygplatsen till hotellet och i samma stund som Anni var utom hörhåll frågade Shrien om taxichauffören kunde leja några att döda hustrun, enligt Zola Tongos vittnesmål.

Betalade 15 000

Shrien ska ha betalat chauffören 15 000 sydafrikanska rand, vilket motsvarar cirka 15 000 svenska kronor, för uppdraget.

I dag fick Zola Tongo sin dom i Western Cape High Court i Kapstaden. Han har gått med på en överenskommelse med åklagaren där han döms till 18 års fängelse mot att han berättar det han vet om mordet.

Tongo dömdes för mord, kidnappning, rån och för att ha undanhållit bevis.

Den mördade Annies far var på plats i rätten under rättegången.

Sköts i nacken

Svenska Anni Dewani, 28, mördades under sin smekmånad i Sydafrika natten mellan den 12 och 13 november.

Taxin som Anni och hennes make sedan två veckor, Shrien Dewani, 31, färdades i kapades av beväpnade män. Enligt makens vittnesmål hotade männen honom och slängde ut honom på gatan, innan de gasade iväg och försvann, med Anni Dewani kvar i bilen.

När bilen senare hittades i kåkstaden Khayelitsha låg den 28-åriga svenskan död i baksätet, skjuten i nacken.

"Absurda och galna"

En begäran om att Shrien Dewani utlämnas till Sydafrika är en trolig del av den fortsatta utredningen. Det sa i dag Mthunzi Mhaga, talesperson för den sydafrikanska åklagarmyndigheten, enligt nättidningen Huffington Post.

Shrien Dewani har tidigare nekat till all inblandning i hustruns död.

– Folk som säger något sådant kan inte ha sett oss två tillsammans, har han sagt.

Och i dag kallar hans talesman Max Clifford anklagelserna "helt absurda och galna".

– De här anklagelserna är helt orimliga och väldigt sårande för en ung man som sörjer förlusten av den kvinna han älskar, säger Shrien Dewani själv i ett uttalande som lästes upp i Sky News.

En begäran om att Shrien Dewani utlämnas till Sydafrika är en trolig del av den fortsatta utredningen. Det sa i dag Mthunzi Mhaga, talesperson för den sydafrikanska åklagarmyndigheten, skriver nättidningen Huffington Post.

– Med tanke på vad som hände i rätten i dag kommer utredningen naturligtvis att intensifieras, sa Mthunzi Mhaga.