Åke - näringslivets egen Robin Hood

NYHETER

Toppchefen skänker miljoner till sina anställda

Foto: ”Det är jordnära skogsarbetarstyle som gäller”, säger Åke som skänker sitt företags vinster till de anställda.

Åke Persson från Bjuråker är chefen som avstår lyxhus på franska Rivieran.

Istället delar han ut företagsvinster på upp till en halv miljard till sina anställda.

– Det är jordnära skogsarbetarstyle som gäller, säger Åke.

Åke Persson äger företaget Monitor i Hudiksvall, ett företag som arbetar med att utveckla data- och affärssystem. Under årets fyra första månader har företaget gått bra. Till och med mycket bra.

Men istället för att sko sig själv ser Åke till att vinsten fördelas bland de 85 anställda. Och det är inga fickpengar det handlar om.

Dubbel lön

– Många får sin lön dubblad. Den som får minst får nog 200 000, den som får mest 400 000 tusen spänn. Det här en gåva från mig till personalen, säger Åke Persson.

Åke Persson berättar att mycket talar för att årets övervinst blir ca 30 miljoner kronor. Eftersom Åke under åtta år kommer att dela ut vinstpengarna kan det med samma vinstökningstakt totalt innebära en miljard till de anställda. Pengarna kan de anställda se fram emot nästa år. Men enligt Åke kan det eventuellt bli ett förskott redan till sommarens semester.

Frågan är förstås hur detta är möjligt – och varför.

”Massa hästar på ranch”

– Jag hade kunnat köpa ett flott hus på franska Rivieran eller en massa hästar på en ranch någonstans. Men jag ser så många som blivit framgångsrika och som köper på sig så jävla mycket grejer.

Jag har ju tillräckligt med pengar, flera miljoner. Det är istället mycket trevligare att glädja sig åt personalen som jobbat så hårt för detta.

Med sin Robin Hood-inställning är förstås Åke mäkta populär bland sin anställda. Systemutvecklaren Stefan Wimo fick vid ett tillfälle frågan om Åke var landets bästa chef.

– Det måste man så klart säga. Det här kommer att leda till ännu bättre gemenskap eftersom man vet att man får del av framgångarna.

Åke Persson poängterar att det inte handlar om PR-trick. Inte heller finns det några baktankar.

Jordnära skogsarbetarstyle

– Nej, nej. Det kan det väl inte vara ett PR-trick värt hundratals miljoner kronor? Nej, jag ser bara större nöje att dela framgången med personalen än att sko mig själv.

Åke Persson kommer från lilla Bjuråker i Hälsingland och har jobbat som såväl smed, skogsarbetare och kallvalsare.

Framgångsreceptet för Monitor är enkelt.

Det är jordnära, skogsarbetarstyle över det hela. Och det är användarvänligt och enkelt – det är själva framgångsgrejen, säger Åke Persson.