Nyheter

Nio mördade på åtta dagar

Av: 

William Svärd

NYHETER

En slump, säger experterna

SAKNADE Nallar, blommor och ljus hade lagts utanför huset där de två barnen och deras pappa hittades döda. I den lilla byn utanför Fal­köping undrar nu alla hur det kunde ske.

Foto: Foto: GUSTAV MÅRTENSSON

Pappan och de två barnen som mördades i Härnösand i tisdags var kulmen på en av de blodigaste veckorna i mannaminne.

Totalt dog nio personer i Sverige.

Under våren har en våg av dödligt våld svept över landet. Mellan den 4 och den 11 maj mördades nio personer – mer än fyra gånger fler än en normal vecka.

– Det är väldigt mycket. Dessutom är det flera tragiska händelser, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Sex olika fall

Mordserien började i Västerås förra tisdagen med att 19-åriga Beatrice slogs ihjäl i ett skogsområde bredvid en skola. En jämnårig man som tidigare haft en kärleksrelation med henne greps strax efteråt.

Två dagar senare fann polisen en mördad 35-årig kvinna i Värnamo.

På fredagen hittades en pappa och hans två barn döda i Falköping. Pappan tros ha skjutit ihjäl först barnen och sedan sig själv efter att ha förlorat en vårdnadstvist. Senare på kvällen larmades polisen till en lägenhet i Flemingsberg där en före detta polis huggit ner sin fru med kniv under ett bråk.

Sent samma natt misshandlas en ung man till döds vid en fest i Göteborg.

Tre dagar senare, i tisdags, tog en 21-årig man livet av sina två halvsyskon och deras pappa i Härnösand.

"Är en slump"

Handlar det om en ny trend med fler mord eller en är det bara en olycklig slump? Det senare, säger experterna.

– Med 99 procent säkerhet handlar det om en slumpvariation, en statistisk avvikelse. Fallen är så pass olika att de inte är relaterade till varandra på något sätt, säger Jerzy Sarnecki.

Han får medhåll av kriminologen Mikael Rying som forskar i dödligt våld. Han har studerat samtliga mordfall i Sverige de senaste 20 åren och ser inget samband mellan dödsfallen.

– Man måste se det som enskilda fall. Jag vet av erfarenhet att de kan klumpa ihop sig över tiden men jag tror inte att det kommer vara fler mord i år än andra år, säger han.

Smittar inte

Ungefär 100 personer om året faller offer för dödligt våld i Sverige. Siffran pendlar något från år till år, men har varit i stort sett konstant sedan 1975.

– De senaste åren har det till och med varit 90 i genomsnitt, så det har faktiskt varit en minskning, säger Rying.

Han säger att den gångna veckan knappast kommer att inspirera fler mördare och leda till fler dödsfall.

– Det tror jag inte. Jag har läst 2000 fall på 20 år men inte hittat något som tyder på att det finns en smittoeffekt. Det ligger ofta psykiska störningar, missbruk och sociala problem bakom de här fallen. Det är inte som att vem som helt kan gå ut och mörda bara för att man läst om det, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert: