Nyheter

Helgen som sätter svenskarna i extas

Av: 

Mikael Stengård

NYHETER

Detta visste du inte om ”hemligaste helgen” - Pingst

Heliga andar och siffran 50.

Det får svenskarna att hamna i extas och rusa till altaret.

Bland vanliga, dödliga, svenskar var pingsthelgen tidigare förknippad med en extra ledig måndag.

Men 2005 togs den röda dagen bort till förmån för nationaldagen den 6 juni, och pingst blev som vilken helg som helst.

Men det är den inte.

"Kyrkans födelsedag”

För miljoner kristna runt om i världen är pingst en av de viktigaste helgerna under året. Den svenska kyrkan brukar kalla pingst för ”kyrkans födelsedag”.

Det var då – för 1 977 år sedan – den första kristna församlingen bildades efter att den heliga anden hade uppenbarat sig för lärjungarna.

Enligt Nya Testamentet hade Jesus då varit jordligt död i 50 dagar, men hade flera gånger visat sig för sina lärjungar.

När han till slut lämnade jorden efter 40 dagar lovade han att återkomma – och tio dagar senare gav han sig alltså tillkänna som den heliga anden.

Ordet pingst kommer från det grekiska ordet pentekoste som betyder just den femtionde, och pingsthelgen infaller alltid 50 dagar efter påsk.

Hänryckningens tid

I Sverige har pingsthelgen ofta kallats hänryckningens tid, eftersom svenskarna tenderade att hamna i extas när våren stod i blom efter en lång vinter.

Hänryckning betyder ”oemotståndlig förtjusning” och uttrycket kommer ursprungligen från den svenske 1800-tals-diktaren Esaias Tegnér.

I modern tid var pingsthelgen länge den populäraste helgen för svenska brudpar att skrida till altaret. Men efter 2005 gifter sig majoriteten av kärleksparen i stället på sensommaren i augusti.

Egentligen hade svenskarnas sug efter bröllopsfester på pingst ingen religiös koppling, utan berodde snarare på att våren stod i blom och att måndagen tidigare var en röd, ledig dag.

Gud i Los Angeles

Pingströrelsen då? Jo, den har koppling till pingsthelgen.

I början av 1900-talet upplevde en grupp kristna i Los Angeles en nära kontakt med Gud. Just under pingsthelgen talade man om kraftiga andelseuppevelser och de som fick förmån att möta den heliga anden hamnade som i trans och talade i tungor.

Svensken Levi Petrus hörde talas om vad som hände på andra sida Atlanten. Efter ett besök i väst startade han Sveriges första pingstförsamling.

– Eftersom man trodde på det som stod i bibeln om den heliga anden och själv fick uppelva den heliga andens närvaro kallades utövarna för pingstvänner, säger Urban Klintenberg, pingstpastor i Borås.

Ge dig ut i solen

I dag är pingströrelsen den näst största grenen inom kristendomen. Bara den katolska kyrkan är större.

– Det finns i dag mellan 600 och 700 miljoner pingstvänner runt om i världen, det är den snabbaste växande kristna rörelsen i världen, säger Urban Klintenberg.

Den svenska traditionen bjuder dock inte på något traditionellt pingstfirande. Men för att fira på bästa sätt kan du göra som våra förfäder:

Ge dig ut i grönskan och låta dig hänryckas av den oemotståndliga förtjusningen våren bjuder på. Vem vet, om ett år kanske du skrider till altaret.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert: