Demonstrationer i Helsingborg

NYHETER

"Staden är ännu hel"

Det var bråkigt vid demonstrationer i Helsingborg.

Maskerade aktivister kastade sten mot polis och flaskor mot demonstrationståget.

– Ett 50-tal vänsteraktivister har omhändertagits. Men vi har undvikit att folk kommit till skada och staden är fortfarande hel, sa polisen.

Ca 150 högerextremister tågade i dag genom Helsingborg för att demonstrera. Polisen hade kallat in extraresurser via den nationella förstärkningsorganisationen. Bland annat fanns poliser från Stockholm och Västra götaland på plats.

Sten och flaskor

– Vänstersidan finns nere vid Knutpunkten just nu. De har försökt att komma åt högergänget och försökt stoppa demonstrationståget, men vi har lyckats att förhindra dem från detta. Vänstersidan har även kastat någon flaska mot tåget som fått ta en annan väg genom staden, sa polisinformatören Charley Nilsson, på plats i Helsingborg vid 16-tiden.

Strax därefter utbröt kalabalik. Ca 100 bråkmakare jagades av polisen genom staden. Ett flertal var maskerade och kastade stenar mot polisen. Runt 50 demonstranter kunde omhändertas av polisen som fick ner dem på på marken. Det skreks även "nassesvin" och kastades kaffemuggar mot demonstrationståget, samtidigt som polisen bildade murar för att skilja demonstranterna åt.

Många på plats

– Cirka 200 poliser finns på plats i Helsingborg eftersom vi tror att det kan bli bråk mellan höger- och vänsterextremister. Vi befarar att vänsterextremisterna ska försöka stoppa demonstrationståget som börjar tåga genom staden klockan 14, sa Merima Lulic, informatör vid Skånepolisen.

Demonstranterna tågade från stadsparken i Helsingborg ner mot Konsul Olssons plats.

Enligt tidningen Expo, som kartlägger högerextrema kretsar, skulle Fria nationalister finnas på plats liksom personer från Svenskarnas parti, tidigare Folkfronten och Nationalsocialistisk front.

"Stort intresse utifrån"

Det förekom även uppgifter om att högerrörelser från Danmark och Tyskland skulle finnas representerade i Helsingborg.

– Det kan jag inte kommentera, men kan säga att intresset utifrån varit stort inför det här. Vi vet sedan förra året att det behövs resurser ut över det vanliga och vi har så här långt kontrollerat ett 30-tal vänsteranhängare, sa Merima Lulic.

Polisinformatören Charley Nilsson:

– Jag står vid högergänget nu där det är lugnt just nu, tåget ska till att tåga. Vid Stortorget finns ett 60-tal motdemonstranter med banderoller som det står ”krossa rasismen” på. Det har inte varit någon konfrontation. Ännu...