Därför ratar svenska ungdomar läraryrket

avJonas Blomquist, Minimedia

Nu slår Lärarförbundet larm

Svenska ungdomar ratar läraryrket.

Anledningen: Låga löner och dålig arbetsmiljö.

– Lärarlönerna har halkat efter under många decennier och statusen har följt med nedåt, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Foto: SXC.HU

Det är Novus Group, som på uppdrag av Lärarförbundet, har frågat 1 000 svenska ungdomar mellan 16 och 25 år om vad som är det viktigaste när de ska välja karriär och om de kan tänka sig bli lärare. Och resultatet var talande. 70 procent av de tillfrågade ratade en en framtid som lärare.

Låga löner

Anledningen till det låga intresset uppges vara låga löner och dålig arbetsmiljö.

– Att ungdomar så tydligt pekar ut låga löner och dålig arbetsmiljö som avskräckande från läraryrket, bör vara en larmsignal för alla som påverkar skolan, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

– Lärarlönerna har halkat efter under många decennier och statusen har följt med nedåt. När dagens unga dessutom ser stressade lärare på omoderna arbetsplatser är det klart att de inte ser ett drömjobb.

”Kommer välja andra yrken”

Skolverket har tidigare gått ut med att 50 000 nya lärare behövs i Sverige de närmaste åren. Ett mål som Lärarförbundet anser vara svårt att uppfylla.

– Ska det vara möjligt att rekrytera så många nya, unga lärare måste läraryrket uppvärderas. Om inte löner och vardagsvillkor förbättras kommer unga välja andra yrken i framtiden, säger Eva-Lis Sirén.

ARTIKELN HANDLAR OM