Nyheter

Läste porr och splatter – på universitetet

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

”Tror inte att man kan plugga för mycket”

Julia Skott, 27, fick se porrfilmen ”Långt ner i halsen” på skoltid.

På kursen, som kallades ”Porr och splatter”, hände det att studenter svimmade.

– Men jag har haft stor nytta av utbildningen, säger Julia Skott.

Julia Skott.

Julia Skott, i dag journalist på Aftonbladet och filmskribent, har pluggat på högfart i sex år. Hon har bland annat magisterexamen, journalistutbildning och hundratals högskolepoäng i bagaget.

När hon studerade filmvetenskap på Stockholms universitet ingick kursen ”Upphetsande och förråande”, en kurs om hur skräck- och porrfilmer fysiskt påverkar den som tittar.

”Porr och splatter”

I folkmun kallades kursen för ”Porr och splatter” och vid flera tillfällen fick studenterna se råa filmer på bioduken i skolan.

– Det var en riktigt intressant kurs men visst var det lite absurt att se porrfilmen ”Långt ner i halsen” på bioduk. Vid ett tillfälle svimmade en student när vi såg på den svenska rysaren ”Thriller – en grym film”.

Det fanns de som läste kursen som en fristående kurs, utan förkunskaper i filmvetenskap. Men för Julia Skott som läste kursen som en del i en lång utbildning var den både intressant och givande.

– Jag jobbar med det jag utbildade mig till och tror ärligt talat inte att man kan plugga för mycket, man har nog nytta av allt man läser. Dessutom tror jag att om nu någon gick kursen för att få se porr för skattepengar så fick de nog inte ut mycket av det. Det är inte så upphetsande att se på porrfilm i en sådan miljö.

”Fina blommor”

Som erfaren student tycker Julia Skott att man inte kan plugga för mycket och hon tror att högskoleminister Tobias Krantz har fel i att kurser borde strykas.

– Man kan lära sig något på alla kurser. Man behöver inte ta bort kurser, snarare kanske omforma dem i så fall. Tobias Krantz kanske skulle bli gladare om han fick lära sig lite om fina blommor, säger Skott.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - Låna tryggt & enkelt här.

Advisa

Publisert: