Nasa rear rymdfärjor

avSofia Ström

Foto: CHRIS O'MEARA
Ett riktigt rea-plan.

Har du alltid drömt om en egen måne?

Eller åtminstone en egen rymdraket.

Nu har du chansen – dessutom till ett mycket förmånligt pris.

Discovery, Atlantis och Endeavour har snart gjort sitt i nästa höst. Nasa går vidare mot modernare rymdfärjor.

Men trotjänarna hamnar inte på soptippen – de blir till salu.

Och där är inte de goda nyheterna slut: nu meddelar nämligen Nasa att de sänker priset med nästan 30 procent.

Redan flera spekulanter

Priset för en begagnad rymdfärja har gått ner från 42 miljoner dollar, 297 miljoner svenska kronor, till 28,8 miljoner dollar, 204 miljoner kronor.

Men Nasa letar inte efter de blivande köparna bland amatörastronauter. I stället vänder sig rymdmyndigheten främst till skolor och museer.

– Vårt mål är att de ska visas i USA och att så många medborgare som möjligt ska kunna se dem, säger Nasas taleman, Michael Curie till Orlando Sentinel.

När Nasa skickade ut en intresseförfrågan i december 2008 anmälde sig 20 intressenter – och med rabatten förväntar sig Nasa en rusning till rymdbutiken.

Discovery är redan tingad av Smithsonian Institution's National Air and Space Museum, men Atlantis och Endeavour finns fortfarande till förfogande. Det är också möjligt att Enterprise, en färjeprototyp som aldrig kom upp i rymden, blir till salu.

Men det gäller att bestämma sig fort – innan den 19 februari.

Motorn ingår

Vadan rean då? Jo, Nasa har insett att det blir dyrt att transportera rymdfärjan från Kennedy Space Center. Och de vill att köparen ska ha pengar kvar till att bygga tempererade byggnader att visa rymdskeppen i.

En annan glad nyhet är också att motorerna ingår – och är gratis. Nasa försökte sälja dem för mellan 2,8 miljoner och 5,7 miljoner under 2008, men ingen ville köpa dem. Så nu ingår de mot transportkostnaden.
Monering får köparen dock stå för själv.