Nyheter

Ryssland har varmaste vädret på tusen år

Av: 

Louise Lundström

NYHETER

Dödstalen har fördubblats

Stora landmassor har förstörts, tusentals hus har brunnit ner och minst 50 personer har omkommit.
Stora landmassor har förstörts, tusentals hus har brunnit ner och minst 50 personer har omkommit.

I Ryssland rasar våldsamma bränder efter den värsta värmeböljan på tusen år.

Stora landmassor har förstörts, tusentals hus har brunnit ner och antalet dödsfall har näst intill fördubblats.

Bårhusen och akutmottagningarna i Moskva sägs vara fullbelagda.

Kraftig rök utanför Moskva.

Bränder bryter nästan årligen ut i Ryssland men det extrema vädret förvärrar situationen. För varje brand som släcks startar en ny.

– På några av dessa platser börjar vi förlora kontrollen över dem, sa katastrofministern Sergej Shoigu vid ett möte med Rysslands president Dmitrij Medvedev på tisdagen uppger BBC.

Flera regioner har drabbats och enligt Sveriges ambassad i Moskva har minst 2 200 hus brunnit ned och dödligheten sägs ha fördubblats under brandkatastrofen.

Landets chefsmeteorolog säger att det är den värsta värmeböljan på tusen år.

Döddssiffran kan vara hög

Myndigheterna har tidigare anklagats för att försöka mörka det faktiska antalet döda i bränderna. En Moskvabaserad läkare skriver på en internetsajt att regeringen förbjudit läkare att knyta patienters hälsotillstånd eller dödsfall till bränderna, rapporterar TT-Reuters.

Men nu kommer uppgifter om att bårhusen och akutmottagningarna i Moskva näst intill var överfulla på måndagen på grund av smogen som lagt sig över staden och den fortsatta hettan.

Andrej Setsovskij som är chef för Moskvas hälsodepartement uppgav enligt TT-Reuters i en tv-intervju att 1 300 av stadens 1 500 bårhusplatser var upptagna av lik. Han sa också att döddssiffran i staden nära fördubblats.

– Vanligtvis dör 360–380 människor om dagen. Nu är det omkring 700, sade Andrej Setsovskij som är chef för Moskvas hälsodepartement i en tv-intervju.

Samtidigt är den officiella dödssiffran fortfarande 52, vilket myndigheterna länge hållit fast vid.

Åtal mot myndigheter

I förra veckan väcktes det första åtalet för skogsbränderna. Myndigheterna i en av de värst drabbade kommunerna, Nizjnij Novgorod, anklagas för underlåtenhet att förebygga bränder.

Och nu har även misstankar om underlåtenhet riktats mot tjänstemän i Sverdlovsk, uppger TT-AFP.

En femtedel av den ryska spannmålsskörden ska ha förstörts i bränderna och priset på vete har stigit kraftigt. Det kan i sin tur leda till hungersnöd.

Kärnkraftverk hotas

Periodvis driver rök från bränderna in över stora områden, bland annat över Moskva. Röken kan vara farlig att andas in för barn, sjuka, gravida och äldre och många har valt att fly från de drabbade områdena. Fler än 104 000 passagerare flög ut från Moskva i söndags, det högsta antalet för i år.

Nu ökar också oron för att bränderna ska orsaka farliga olyckor vid landets kärnkraftsanläggningar. I dag utlystes undantagstillstånd i staden Ozersk i Ural där en stor upparbetsanläggning för kärnbränsle finns placerad, uppger TT-Reuters. Staden är omringad av bränder.

Ambassader kallar hem personal

Och torkan ser ut att hålla i sig. Nu avråder flera länder från resor till Ryssland och bland annat Österrike, Polen, Kanada och Tyskland har tagit hem personal eller stängt ambassaderna, skriver Dagens Nyheter.

Men i Sverige har inga sådana beslut fattats. På svenska ambassadens hemsida manar man till försiktighet vid resor till Moskva och de områden som drabbats av skogsbränderna.

Rysslands regering har accepterat hjälp utifrån. Ukraina, Pakistan och Estland uppges ha erbjudit hjälp med flygplan och helikoptrar.

Publisert: