S tar sikte på fler privata marknader: ”Tillgängligt för alla”

Publicerad 2024-07-11 07.32

Lena Hallengren (S)

Socialdemokraterna pekar ut fler marknader som ska regleras och staten ta ett större ansvar.

Förutom välfärd, djurvård och bilprovning ska även vaccinmarknaden strypas.

– Kan vi förskjuta detta på ett sätt som gör att det blir tillgängligt för alla så föredrar vi det, säger S-toppen Lena Hallengren.

”Ta tillbaka den demokratiska kontrollen”.

Det är parollen som Socialdemokraterna styrs efter sedan Magdalena Andersson tog över partiet 2021.

Det är ny paketering av gammalt gods. S har länge velat strypa vinsterna i välfärden.

På Kommunals kongress 2016 lovade dåvarande S-ledaren och statsministern Stefan Löfven att ”göra något åt den situation vi har vad gäller vinstjakten”.

2018 gick partiet till val på frågan. Men i stället för att vallöftet infriades fick väljarna januariavtalet som innebar att S gick med på att inte ens arbeta med förslag om vinstförbud.

Nu är partiet tillbaka på ruta ett.

Bilbesiktning och sjukvård

Skillnaden nu är att fler områden står i fokus för S jakt på vinsterna i privata företag. Förutom välfärden har partiet siktat in sig på apoteken, bilbesiktningen och nu senast även djurvård.

Under Almedalsveckan gjorde partiet klart att vinstintresset i veterinärbranschen ska stoppas.

– Det är inte rimligt att djursjukvård ska vara en möjlighet för miljardärer att tjäna ännu mer miljarder. Att kunna ha en hund eller katt ska inte vara en klassfråga, sa S-toppen Anna-Caren Sätherberg.

Tagit sikte på bland annat djurvård.

Ny marknad ska regleras

Vänstergiren för S fortsätter och nu går partiet vidare till nästa marknad: vacciner.

På onsdagen gjorde partiet ett utspel om att vaccinbranschen bör ses över. S anser att vaccinerna har blivit för dyra och att företagen på marknaden gör för stora vinster.

– Vaccinationsmarknaden borde inte vara vilken marknad som helst. Vi behöver se över den för att säkerställa både en mer jämlik tillgång till nödvändiga vaccinationer och en möjlighet för alla människor att kunna vaccinera sig, slår Fredrik Lundh Sammeli, som sitter i riksdagens socialutskott, fast.

– Privata vaccinationsbolag gör det dyrare att vaccinera sig. De gör det för dyrt att vaccinera sig.

Fredrik Lundh Sammeli nämner bland annat TBE-vaccin och bältros som vaccin som borde tillgängliggöras för fler. I dag kostar en vaccinationsdos mot TBE runt femhundralappen. Bältros går på över 2 000 kronor.

Gör mångmiljonvinster

Några siffror på vinsterna i vaccinbolagen presenterades dock inte.

Lundh Sammeli nöjde sig med uttryck som ”anmärkningsvärt god lönsamhet” och ”bolagen tjänar väldigt mycket pengar på människors oro”.

Fakta i målet visar att Vaccindirekt omsatte 329 miljoner kronor under 2022 med en vinst på 70 miljoner kronor.

Svea Vaccin, en annan aktör på marknaden som S nu vill trycka till, omsatte 169 miljoner 2022 och gjorde en vinst på nästan 19 miljoner kronor.

Det är vinstmarginaler på 21 respektive 11 procent.

Hur vaccinationsbranschen ska regleras ber partiet att få återkomma till. Det är politisk esperanto för att partiet i dagsläget inte vet hur man ska reglera, men man vet att man vill reglera.

– Vi ser ju detta som ett marknadsmisslyckande, som en del annat. Om vaccin ska vara en del av hälso- och sjukvården så måste det också vara någonting för alla. Det får inte vara en kostnadsfråga eller en klassfråga, säger Lena Hallengren, före detta socialminister, numera gruppledare för S i riksdagen.

Arkivbild. Vaccination.

Öppen för att staten ska ta över fler områden

Utöver sjukvård, äldre- och barnomsorg, skola, djurvård, vaccin, apotek och bilprovning kan det bli fler områden där partiet framgent vill ”ta tillbaka den demokratiska kontrollen”.

Sedan tidigare finns krav på att statliga banken SBAB ska styras hårdare så att banksektorn utsätts för prispress på framför allt bolån.

S har också varit ute och talat om dålig konkurrens mellan matbutikerna.

Lena Hallengren ser inte att partiet kommer att stanna här i jakten på privata vinster på olika marknader.

– Om det är så att vi menar att det här är någonting som borde komma alla till godo och det finns en privat aktör emellan, som inte gör det möjligt för alla att nyttja tjänsten eller produkten och som dessutom plockar ut stora vinster, då är vi något på spåret, säger hon.

”Vi har bestämt oss”

Lena Hallengren säger att urvalet för vilka marknader som bör regleras eller omfattas av ett större statligt ansvar, bestäms av om partiet anser att staten kan erbjuda tjänsten eller produkten på ett bättre sätt för medborgarna än den privata marknaden.

– Vi har bestämt oss för någonting som vi tycker att samhället ska göra. Kan vi då göra det på ett bättre sätt, kan vi göra det tillgängligt för fler, då måste det stå över att den här marknaden får sätta sina priser, tjäna sina pengar, plocka ut sina miljonvinster.

– Kan vi förskjuta detta på ett sätt som gör att det blir tillgängligt för alla så föredrar vi det.

ANNONS