Cykellopp stoppade ambulans – mitt i centrala Stockholm

”Överhängade fara att någon dör”

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Under söndagen går cykelloppet Velothon i Stockholm och flera vägar spärras helt eller delvis av.

Under morgonen har en ambulans inte kunnat ta sig in till Södersjukhuset, Södermalm.

En ambulanssjuksköterska som Aftonbladet talar med säger att de körde till ett annat sjukhus efter att de inte kommit fram till SÖS.

– Det finns en överhängande fara att någon dör, i ett akutläge kan det handla om minuter, säger ambulanssjuksköterskan.

SOS Alarm menar att det är arrangören som brustit i information.

1 av 3 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Stora delar av Södermalm i Stockholm är avspärrat under söndagen.

Cykelloppet Velothon arrangeras av Ironman och går under söndagen i två rutter. En slinga på 60 kilometer och en på 160 kilometer som går i södra Stockholm, från Södermalm ner till som längst Nynäshamn.

Trafiken i Stockholm, Nacka, Tyresö, Haninge, Nynäshamn och Huddinge påverkas av loppet och arrangören har funktionärer ute som hänvisar till alternativa vägar.

– Den information vi har fått är att det ska vara en del avspärrningar, inte att det ska vara omöjligt att ta sig fram. Vi kan inte köra kors och tvärs mellan cyklister med akuta patienter, säger en ambulanssjuksköterska som vill vara anonym, till Aftonbladet.

Johanna Green, pressansvarig på Södersjukhuset, menar att det handlade om några minuter som ambulansen inte kunde ta sig igenom avspärrningarna.

– Under förmiddagen har det fungerat bra, vi har inte haft några avvikelser rapporterade alls, säger hon.

Bilar ska släppas fram

Hon är kritisk till hur SOS Alarm hanterar situationen. Patienten i hennes ambulans fick köras till ett annat sjukhus i Stockholm.

– Det enda svar vi fått är att de jobbar med det. Det går snabbt för SOS att skicka ut ett meddelande om detta och jag förstår inte varför det inte har gjorts.

Enligt informationen på arrangörens hemsida kommer Ringvägen som ambulansen måste köra för att ta sig in till Södersjukhuset, vara avspärrad mellan 08.35 till 14.45, men när det inte finns alternativa vägar ska fordon släppas fram över cykelbanan.

– Födande kvinnor har ingen möjlighet att ta sig in, personal som slutar sitt skift kan inte ta sig därifrån. Det finns en överhängande fara att någon dör, i ett akutläge kan det handla om minuter, säger ambulanssjuksköterskan.

SOS Alarm: ”Arrangören har brustit i information”

Enligt SOS Alarm ska problemen med att komma fram nu vara lösta:

– I vanliga fall får vi information inför större evenemang eller händelser. På något sätt har det brustit här men vi hanterar situationen efter bästa förmåga så att inte de som är i behov av vård ska drabbas – vi kör igenom området i alla fall, säger Linda Bengtsson, presschef på SOS Alarm.

Hur jobbar ni med arrangören för att lösa situationen?

– Jag vet att vi försöker få kontakt med dem men jag vet inte om kontakten är etablerad ännu. Det är prioriterat att få kontakt med dem, säger Linda Bengtsson som berättar att SOS Alarm hittills inte har omdirigerat ambulanser till andra sjukhus.

Aftonbladet har utan framgång sökt arrangören för svar kring trafiksituationen. Velothon har även tidigare kritiserats för bristande information i samband med cykeltävlingen i centrala Stockholm.

Publicerad: