Tillerson om Trump: ”Presidenten talar för sig själv”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Mitt under orkanen Harvey stormar det även kring presidenten.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson undvek på söndagen att försvara såväl Donald Trumps värderingar som hans kritiserade ordval efter den dödliga attacken i Charlottesville.

– Presidenten talar för sig själv, säger Tillerson i nyhetsprogrammet ”Fox News Sunday”.

Rex Tillerson fick frågor kring om det blivit svårare att lyfta fram de traditionella amerikanska värderingarna, om frihet och jämlikhet, sedan Donald Trumps uttalanden efter bilattacken vid vit makt-demonstrationen i Charlottesville, där en kvinna dog.

Tillerson påpekade att han svarar utifrån sin roll som ansvarig för utrikesdepartementet.

– Vi representerar det amerikanska folket, deras hängivenhet till frihet och lika behandling av alla människor världen över, och det budskapet har inte förändrats, säger han till programledaren Chris Wallace i ”Fox News Sunday”, enligt nyhetsbyrån AFP.

FN-utskott varnar USA

Trump har kritiserats hårt för att han i ett tal sa att det finns ”väldigt bra människor” på ”båda sidor”, och att båda sidor bar ansvar för våldsamheterna. Kritikerna menar att han borde ha tagit tydligare avstånd från de nazister och vit makt-anhängare som deltog i manifestationen.

Den officiella responsen på händelserna i Charlottesville har även fått FN-utskottet mot rasism och diskriminering att varna USA för att man inte gör tillräckligt för att ta avstånd från rasism.

Nyhetsankaret Chris Wallace pressar i ”Fox News Sunday” Rex Tillerson på om det amerikanska budskapet tagit skada av Trumps beteende.

– Jag tror inte att någon tvivlar på det amerikanska folkets värderingar eller de amerikanska myndigheternas hängivenhet till att sprida och försvara de värderingarna, säger utrikesministern.

”Talar för sig”

”Och presidentens värderingar?”, frågar Wallace.

– Presidenten talar för sig själv, säger Rex Tillerson.

”Särskiljer du dig från det?”, fortsätter Chris Wallace.

– Jag talar för mig och gav även min syn på våra värderingar i ett tal till utrikesdepartementet tidigare i veckan.

”För att undvika granskning”

I helgen har Donald Trump också hamnat i blåsväder för besluten att benåda sheriffen Joe Arpaio och förbjuda transsexuella i militären. Besluten kommunicerades på fredagskvällen samtidigt som orkanen Harvey (sedan dess nedgraderad till ”tropisk storm”) drog in över det amerikanska fastlandet och delstaten Texas.

”Enda anledningen att göra det här nu är för att använda orkanen Harvey som skydd för att undvika granskning”, skriver Chuck Schumer, gruppledare för Demokraterna i senaten, på Twitter.

CNN rapporterar att beslutet om transsexuella signerades på dagen, men att Vita huset väntade till kvällen för att offentliggöra det.

Topprepublikaner kritiska

Kraftfulla röster höjs även inom Donald Trumps parti, Republikanerna. Senatorn John McCain säger i ett uttalande att ”ingen står över lagen”, om beslutet att benåda den främlingsfientliga sheriffen Joe Arpaio.

”Presidenten har befogenhet att benåda, men att göra det nu underminerar hans påstående om att han respekterar lagen med tanke på att Herr Arpaio inte visat någon ånger över sitt handlande.”

Paul Ryan, talman i representanthuset, är en annan topprepublikan som går till angrepp mot Trump.

”Representanter för lagen har ett särskilt ansvar för att visa respekt för alla människors rättigheter i USA. Vi får inte låta någon tro att det ansvaret minskar på grund av den här benådningen”, säger Ryans talesperson Doug Andres i ett uttalande.

Publicerad:

LÄS VIDARE