Dottern fick skador på kroppen – mamman varnar för trenden

avJonna Claesson

Salwa Hanna Paulussons dotter gjorde slajm enligt instruktioner från Youtube och fick brännskador som spred sig över kroppen. Nu vill Salwa varna andra för Youtubetrenden.

– Hon bara skrek, jag trodde att någon hade slagit henne, säger hon.

1 av 2 | Foto: Privat

Under måndagen var Salwa Hanna Paulussons nioåriga dotter Phoebe ute och lekte med sina kompisar. Som många andra barn i den åldern har de fastnat för Youtubetrenden att göra slajm.

– De tittade på olika Youtubers för att ta reda på hur man gör slime, både på svenska och engelska och fick idén att göra det.

Salwa berättar att hennes barn har gjort slajm förut men den här gången gick någonting fel.

– Hon kom inspringande till mig och bara skrek och skakade, jag förstod inte vad som hade hänt jag trodde att någon hade slagit henne eller att de hade bråkat.

Men den kemiska reaktionen som hade blivit när Phoebe blandade slajmet reagerade på hennes händer och spred sig upp som en brännskada över hela kroppen.

– Först kunde hon inte ens prata och när jag ställde henne i duschen för att försöka skölja av henne så ryckte hon till, hon hade så himla ont så jag försökte kyla ned henne och ringde till sjukvårdsupplysningen.

Salwa samlade alla barn samt deras föräldrar och berättade vad som hade hänt och frågade om de hade blandat i någonting som de annars inte gör. Men ingenting stack ut. Det var det vanliga receptet: Linsvätska, trälim, karamellfärg, raklödder och tandkräm.

– Det var ingen som trodde på mig först, men det kan tydligen gå riktigt illa. Jag läste senare att man kan bli blind av att få det i ögonen. Phoebe kommer inte få göra slajm något mer.

”Man kan bli blind”

Under natten har Phoebe inte kunnat sova, kroppen har svidit och kliat och Salwa har sovit med henne för att se till att hon inte kliar sönder sig.

– Jag skickade iväg henne till skolan och sa att hon fick ringa om det blev värre. Jag ska åka och hämta henne snart, har det inte blivit bättre får jag köra in henne till akuten för det var riktigt illa alltså.

Nu säger Salwa att hon vill varna andra.

– Jag vet att mina tjejer fick göra slajm när de gick på dagis. Det verkar inte som att vuxna förstår hur farligt det kan vara. Nu är min tjej nio år men tänk om det hade hänt en treåring. Det hade kunnat gå så mycket värre, säger hon och tillägger:

– Det är ju inte bara det här som har hänt. Slajmet förstör så mycket mer, vårt köksbord är förstört och det är samma sak med ytterdörren.

”Avråder från att göra slajm”

Susanna Norrthon Risberg jobbar som rådgivare på kemikalieinspektionen och är orolig för de kemikalier som barnen utsätts för när de gör slajm, vilket Aftonbladet rapporterat tidigare.

– Man bör inte låta sina barn använda lim för att göra slajm. Vi avråder föräldrar från att låta sina barn använda kemikalier på ett sätt som de inte är avsedda för.

Hon förklarar att limmet i sig inte är farligt, men barnens hud kan vara känslig för en längre kontakt med vissa kemikalier som finns i limmet och avråder barn från att göra eget slajm över huvud taget.

– Vi vet ju att vissa lim innhåller allergiframkallande ämnen och kanske även andra ämnen som inte är tillåtna i till exempel leksaker. Det är stränga regelverk kring just kemikalier i leksaker. Men här gör barn sina egna leksaker så de hamnar utanför det regelverket, säger Susanna Norrthon Risberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Youtube