HRW-chef obrydd över Kinasanktioner mot henne

Av:  TT

Kina har infört sanktioner mot bland andra Sophie Richardson från HRW, här på bild från ett föredrag i Hongkong 2016.
Kina har infört sanktioner mot bland andra Sophie Richardson från HRW, här på bild från ett föredrag i Hongkong 2016.

Kina har infört sanktioner mot sju amerikanska medborgare och verksamheter. Sophie Richardson, Kinachef på Human Rights Watch, är en av dem.

– Vad som är galet är Kinas brott mot mänskligheten. Att mitt namn står på en papperslapp är irrelevant, säger hon till TT.

Sophie Richardson letar efter orden när hon ska förklara hur det kändes att se sitt namn bland de sju amerikanska medborgare eller verksamheter som Kina under fredagen införde sanktioner mot.

– Min mamma hatar när jag säger ”strunt samma”, så jag ska undvika det begreppet, men ärligt talat så ryckte jag bara på axlarna, säger hon.

Orolig för uigurerna

Richardson tror inte att hennes arbete som Kinachef på människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) påverkas nämnvärt av sanktionerna. I stället ser hon sitt namn på listan som en bragd och en möjlighet att lyfta de frågor som HRW driver mot den kinesiska staten, och hur den behandlar befolkningen.

– Jag är jävligt mycket mer oroad för människorättsadvokaterna runt om i Kina som säger samma sak som vi gör, med skillnaden att de fängslas, försvinner eller tvingas i exil för det. Jag sitter bara här hemma i min soffa, säger Richardson via telefon från bostaden strax utanför Washington D.C.

Att minst en miljon personer uppges bli förföljda av en av världens mäktigaste regeringar, som dessutom är permanent medlem av FN:s säkerhetsråd, är vad människor borde oroa sig över i stället, enligt Richardson. Det är troligtvis denna typ av frispråkiga kritik mot bland annat hur uigurer och andra muslimer i Kina behandlas som satt henne på listan.

– Men jag mår ju bra ändå, säger hon. ”I'm fine”.

Oklara konsekvenser

Så vad betyder detta rent praktiskt för Richardson, som trots sitt fördömande av den kinesiska regeringen ändå betonar sin kärlek för landet och dess befolkning? Kommer hon aldrig mer att kunna resa dit?

– Ärligt talat så vet jag inte riktigt, det var inte som att ett brev med instruktioner damp ned i brevlådan, säger hon och fortsätter:

– Något som är intressant däremot är hur Kina presenterade oss på listan som om vi vore politiska befattningshavare. Det säger något om hur oförstående man är över hur det ens är möjligt att agera utan statlig påverkan i andra länder, säger hon.

Den enda som liknar en offentlig ämbetsman i det avseendet är Wilbur Ross, USA:s forne finansminister under president Donald Trump, som satte käppar i hjulet för bland annat kinesiska telefonbolaget Huawei och mobilappen Tiktok.

– Aldrig någonsin trodde jag att jag skulle komma att hamna på en lista tillsammans med Wilbur Ross, men så blev det visst, säger Richardson.

Publisert: