Räddad efter en veckas kamp mot grizzly

Av:  TT

En grizzlybjörn i Alaska, björnen på bilden har inget med texten att göra.
En grizzlybjörn i Alaska, björnen på bilden har inget med texten att göra.

Med knappt någon sömn i kroppen, och nästan ingen mat eller ammunition kvar, började orken ta slut för en man långt ute i Alaskas vildmark.

Han hade då överlevt en veckas attacker från en grizzlybjörn.

Förra veckan var mannen helt själv ute i naturen när en ilsken gäst kom – en uppretad grizzlybjörn som attackerat och dragit ner honom i en flod.

Mannen, som är i 50- eller 60-årsåldern, lyckades fly till den lilla barack han övernattade i, men björnen gick åter till angrepp – en attack som pågick i nästan en vecka innan en av kustbevakningens helikoptrar av en slump åkte förbi platsen.

Piloterna såg hur mannen signalerade med båda armarna om att något var fel och sedan hur han skrivit ”SOS” och ”Hjälp mig” på hyddans tak.

De såg också att barackens dörr hade slitits av.

– Han hade en pistol och han sade att björnen kom tillbaka natt efter natt och att han inte hade sovit på flera dagar, säger Jared Carbajal vid Alaskas kustbevakning, en av piloterna som kom till undsättning, till The New York Times.

”Såg ut att ha det jobbigt”

Hans helikopter hade väjt för att undvika några moln och fick då tursamt syn på den frenetiskt viftande mannen.

– Vi brukar ju inte se folk mitt ute i ingenstans. Han såg ut att ha det jobbigt, han stod på sina knän och viftade med en vit flagga, säger den andre piloten, AJ Hammac.

Mannen fördes till en vårdcentral i den lilla staden Nome, där han fick omplåstring men också kunde konstateras inte ha några livshotande skador.

Två kulor kvar

Grizzlybjörnar är vanliga i området i västra Alaska, i synnerhet på sommaren. Enligt delstatens hälsovårdsmyndigheter rapporterades 66 attacker mot människor mellan 2010 och 2017. Tio personer avled efter de attackerna.

Att samma person attackeras gång på gång av en enskild björn är däremot inte vanligt, och räddningen kom i sista stund. Att han överhuvudtaget kunde räddas beskrivs som ett under.

– Han hade bara två kulor kvar, och jag antar att man är lite snurrig efter att inte ha sovit på så lång tid, säger Ali Blackburn vid Alaskas kustbevakning till The New York Times.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN