Mördaren har beväpnat sig tidigare – tejpade sax runt handen

Uppdaterad 2021-07-23 | Publicerad 2021-07-22

De två kriminalvårdarna överfölls av en dömd mördarduo inne på Hällbyanstalten.

Men det är inte första gången de är inblandade i allvarliga incidenter.

Tidigare i år ska en av gisslantagarna ha tagit sig in vaktrummet beväpnad med en sax som han tejpade runt handen, enligt dokument som Aftonbladet har tagit del av.

Larmet kom in klockan 12.20 till polisen på onsdagen. På Hällbyanstalten, som har säkerhetsklass 1, utanför Eskilstuna, hade två intagna tagit två kriminalvårdare som gisslan.

De två gisslantagarna var Isak Dewit, 30, och Haned Mahamed Abdullahi, 24, enligt källor till Aftonbladet.

Ett drama som pågick under nio timmar innan de två vårdarna kunde släppas och båda mådde under omständigheterna bra.

Fortfarande är det okänt vad som utspelade sig innanför dörrarna.

Kriminalvårdens dokument som Aftonbladet har tagit del av visar på flera incidenter som inträffat.

Tog sig in i vaktrummet – hotade personal

Vid en händelse som utspelade sig på Kumlaanstalten tidigare i januari i år har Haned Mahamad Abdullahi bland annat hotat personal. I dokument framgår det att Abullahi ska ha tagit sig in personalens vaktrum med ett stickvapen.

Där hade han skrikit och hotat personalen att de skulle backa tillbaka varpå personalen genast flydde.

”I vaktrummet beväpnade han sig med andra vassa saker som stickvapen, såsom en vass träpinne samt en sax som han tejpade runt handen. Haned Mahamed Abdullahi transporterades till avskildheten efter några timmars förhandling.”

En polisanmälan gjordes och Abdullahi flyttades från Kumlaanstalten.

Misstänks ha tillverkat stickvapen

I dokumenten från Kriminalvården står det även om en händelse som inträffade bara några veckor innan gisslandramat på Hällbyanstalten. Mördarduon misstänks tillsammans ha tillverkat stickvapen.

”Under en daglig visitation den 11 juli upptäcker personalen att två köksredskap, ett rivjärn och en äggdelare, har saboterats och plockade ut dom från avdelningen. Dock kunde man inte finna resterande delar som fattades till köksredskapen under den dagliga visitationen. Personalen uppfattade att intagna började röja i skåpen efter föremålen, som precis hade plockats ut, och därefter började samtala med varandra.”

Vidare skriver Kriminalvården:

”Av den erfarenhet personalen besitter väcktes en känsla hos personalen om att delarna som fattades skulle kunna användas till ett stickvapen.”

Kriminalvården gjorde därefter bedömningen att Dewit och Abdullahi skulle hållas avskilda från varandra.

När personalen hade frågat Dewit om han inte tänker gå till jobbet hade han svarat nej. När personalen vidare frågat om han var medveten om konsekvenserna av att ta en arbetsvägran svarade han ”ja jag vet”.

Isak Dewit dömdes till 18 års fängelse för att tillsammans med en medbrottslig ha mördat en familjefar i Göteborg 2016. Motivet var oklart, men offret ska inte ha haft någon koppling till den kriminella miljön.

Haned Mahamed Abdullahi dömdes för mord efter att brutalt ha knivmördat en 25-årig man på en fest i Skellefteå 2019. Han dömdes av Skellefteå tingsrätt till 18 års fängelse och utvisning.

Aftonbladet söker Kriminalvården.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln