Terrortillslag i Birmingham: ”De skrattade när de fördes ut” 

avNiklas Eriksson, Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:


BIRMINGHAM/STOCKHOLM. Christopher Boies blev vittne till polisens tillslag mot lägenheten på Hagley Road i Birmingham.

En massiv polisstyrka hämtade in fyra personer till förhör.

– De förde ut fyra personer. Det var tre män och en kvinna. De skrattade och fnissade. Jag såg att de hade handfängsel.

Totalt har tio personer gripits misstänkta för förberedelse att begå terrorbrott.

1 av 5 | Foto: KRISTER HANSSON
Christopher Boies blev vittne.

Efter terrorattacken i London gjorde polisen ett stort tillslag mot en lägenhet i på Hagley Road i Birmingham. Ett 20-tal tungt beväpnade poliser spärrad av området och polisen använde förhandlare för att lösa situationen.

– Jag såg hur beväpnad polis eskorterade in förhandlare in i lägenheten. Förhandlaren hade skottsäker skyddsväst på sig men inga synliga vapen, säger, säger Dean Kibble, 19 år. 

Dean Kibble bor i ett hus ett trettiotal meter från den aktuella lägenheten. Han och en kompis gick till affären under onsdagskvällen. När de skulle gå tillbaka hem var gatan utanför fastigheten avspärrad.

Polisen arbetade i omkring två timmar med att få ut några personer från en lägenhet.

– Jag tror att de ville att det skulle gå fredligt till, säger Dean Kibble. 

”Skrattade och fnissade”

Till slut fördes fyra personer ut. En kvinna och tre män.

– De skrattade och fnissade. Jag såg att de hade handfängsel på sig när de fördes till en polisbil. De fortsatte att fnissa inne i polisbilen, säger Christopher Boies.

Han bor i området och blev vittne till polisinsatsen. Han uppfattade det som att de fyra som fördes bort var i 20-årsåldern. Enligt polisen greps en 26-årig kvinna och tre män – 26, 27 och 28 år gamla.

– Inga skott avlossades. Det kunde ha blivit väldigt farligt med tanke på att husen är ganska gamla här. Polisen gjorde ett väldigt bra jobb, tycker jag. 

Christopher Boies beskriver kvarteret det som lugnt och trevligt, bara tio minuters promenad från centrala Birmingham. Han är dock inte förvånad över att London drabbades av en ny terrorattack och har tänkt mycket på offren idag.

– Mina tankar går till de som dog och skadades igår. De dog helt i onödan.

Totalt åtta gripna

På torsdagskvällen gick polisen ut med nya uppgifter om utredningen där det framkom att polisen genomfört tillslag runtom i landet och även i Wales.

Totalt tio personer har frihetsberövats misstänkta för förberedelse till terrorbrott. Sex av dem släpptes fria på fredagskvällen och de misstänks inte längre.

Utöver de fyra som gripanden som Dean Kibble blev vittne till har en 39-årig kvinna i östra London frihetsberövats. En 21-årig kvinna och en 23-årig man har också gripits i Birmingham.

En 58-årig frihetsberövades under torsdagsmorgonen, även han i Birmingham.

Sex av de gripna var sent på torsdagskvällen fortsatt frihetsberövade uppger polisen. Två skulle då ha satts på fri fot, okänt vilka.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM