Wallström om Syrienattacken: ”Väcker frågor”

avEbba Thornéus, Jonathan Jeppsson

Utrikesminister Margot Wallström kommenterade under fredagen USA:s raketattack mot flygbasen i Homs – som hon menar väcker frågor.

– Det är viktigt att det finns en folkrättslig grund för agerande, men nattens robotattack reser också frågor kring hur detta kan vara förenligt med folkrätten, skriver hon i en kommentar till Aftonbladet.

Foto: AFTONBLADET
Margot Wallström.

Natten till fredag skickade USA:s president Donald Trump 59 kryssningsrobotar mot en regimkontrollerad militäranläggning i Homs i Syrien.

Attacken har fördömts av bland annat Ryssland och Iran, men får stort stöd från flera högt uppsatta politiker och ledare världen över.

I en skriftlig kommentar till Aftonbladet skriver Sveriges utrikesminister Margot Wallström följande:

– Kemvapenattacken mot civila i Syrien är avskyvärd. Under svensk ledning, tillsammans med nio andra länder i säkerhetsrådet, försökte vi i natt nå enighet kring en resolution om en seriös undersökning av detta illdåd för att ansvariga ska kunna ställas till svars.

”Beklagar”

– Vi beklagar att det inte gick att nå enighet bland de permanenta medlemmarna. Vi är redo att fortsätta arbetet.

Vidare skriver Margot Wallström att det är oklart om nattens robotangrepp är en ny typ av amerikansk politik.

– Det är viktigt att det finns en folkrättslig grund för agerande, men nattens robotattack reser också frågor kring hur detta kan vara förenligt med folkrätten.

Därför menar Margot Wallström att frågan måste tillbaka till säkerhetsrådet, som i sin tur måste ta ansvar för att nå en hållbar politisk lösning.

– Det finns redan för mycket vapenmakt i Syrien. Det är hög tid att det syriska folket får bestämma över sin framtid.

ARTIKELN HANDLAR OM