Missade knöl i tre år –visade sig vara cancer

Foto: TT
Region Kronoberg har nu anmält sig själva till IVO.
NYHETER

Redan 2013 påpekade kvinnan att hon hade en knöl i sitt ena bröst – men det dröjde tre år innan Region Kronoberg tog henne på allvar.

– Hon mår bättre nu iallafall, har jag hört, säger Pär Lindgren, chefläkare, till KvP.

I början av 2013 kände en kvinna i Kronobergs län en misstänkt knöl i sitt vänstra bröst. I samband med en mammografiundersökning påpekade hon saken, men inga åtgärder vidtogs – det hela antecknades inte ens i kvinnans journal.

2015 återkom hon för en ny rutinundersökning. Återigen nämnde hon knölen – men ingen ultraljudsundersökning av bröstet genomfördes, trots att det ingår i vårdens rutiner.

– Här har vi en jättetydlig rutin som har fallerat av något skäl. Det här har fungerat utomordentligt annars, säger Pär Lindgren till Kvällsposten.

Anmäler sig själva

Somamren 2016 fick kvinnan besvär med bröstet. Då uppsökte hon vård igen, och till sist gjordes alla undersökningar som var nödvändiga. Läkare kunde konstatera att hon drabbats av bröstcancer.

Nu har Region Kronoberg anmält sig själva till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), enligt lex Maria. Kliniken ska ha sett över sina rutiner och vidtagit åtgärder. Kvinnan har nu också fått vård.

– Jag vet inget om hennes slutliga prognos i nuläget. Hon mår bättre nu har jag hört iallafall, säger Pär Lindgren.

ARTIKELN HANDLAR OM