Forskare: ”Alkohol med energidryck ökar skaderisken”

Foto: Maja Suslin / TT / TT NYHETSBYRÅN
NYHETER

Dricker du drinkar blandade på alkohol och energidryck så är risken större att du skadar dig, enligt en ny studie skriver Daily Mail.

Forskare har flera gånger varnat för riskerna med att blanda alkohol med energidryck.

Nu höjer några forskare vid University of Victoria i Kanada ett varningens finger ännu en gång. De har kommit fram till att alkohol blandat med energidryck kan öka risken för skador. Det framgår i en studie som publicerats i vetenskapliga tidskriften Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

För det första så kan den stimulerade effekten av koffein leda till att människor är ute längre och dricker mer. För det andra kan energidryck maskera alkoholens effekt – och därmed ökar risken för personskador genom fall, bilolyckor och slagsmål, skriver Daily Mail.

Vanligtvis när du dricker alkohol blir du trött och går hem. Energidrycker gör på så sätt att människor underskattar hur berusade de egentligen är och istället konsumerar mer alkohol – och därmed utsätter sig för större risk och farligare alkoholvanor”, skriver Audra Roemer, en av författarna bakom studien.

Behövs mer studier på ämnet

För att komma fram till detta har de analyserat 13 studier som publicerats mellan 1981 och 2016. Tio av dessa studier har visat ett samband mellan användning av alkohol blandat med energidryck med en ökad risk för olyckor och slagsmål.

Men då det var en stor variation i studierna så var det svårt att jämföra resultaten. Därmed har de inte kunnat föra statistik över vilka exakta risker energidryck medför. Men det jobbar redan på en ny studie på ämnet, skriver Daily Mail.

Förhoppningsvis kommer den att ge fler svar, Den forskning vi har gjort hittills pekar på en ökad risk av skador med användningen av dessa drycker vilket skulle kunna vara ett allvarligt hälsoproblem” enligt forskarna.