Fredrik, 32, fick sitt dykcert – efter elva år

Foto: Privat
I veckan kom det efterlängtade brevet.
NYHETER

Samma år som Fredrik Reinfeldt blev statsminister i Sverige tog Fredrik Boltes, 32, sitt dykarcertifikat i Thailand. Men först elva år senare har intyget anlänt, rapporterar Expressen.

– Jag har dykt lite grann, men det har inte varit med gott samvete, säger Fredrik till Aftonbladet.

Det var 2006 som Fredrik Boltes, 32, befann sig på Phi Phi Islands i Thailand. I hopp om att imponera på en tjej han reste med ville han ta dykcertifikat. Tre dagars studier räckte – sedan var det klart.

– Det var ungefär som tre såna dagar på gymnasiet där man faktiskt gör någonting, säger Fredrik.

På plats fick han en temporär lapp, som han skulle ha tills vidare. Han blev lovad att det riktiga certifikatet skulle postas till hans adress i Sverige.

– De sa ju ingenting om hur lång tid det skulle ta, bara att de skickar det riktiga med posten senare.

Kom fram till slut

För det tog minst sagt ett tag. Dagarna, veckorna, månaderna och åren gick, men inget dykarcertifikat syntes till i Fredriks brevlåda. Han har begett sig till havs några gånger – men med en skavande känsla.

– Jag har dykt några gånger, men det har inte varit med gott samvete. Man ska ju kunna visa sitt certifikat. Men jag har tjuvdykt vid något tillfälle, erkänner han.

Men nu är det slut på det. Elva år efter de där dagarna i Thailand kom ett brev på posten. Ett dykarcertifikat landade på hans hallmatta – komplett med en elva år gammal bild på Fredrik.

– Det kan ju ha varit deras plan hela tiden. ”Senare” är ju ett begrepp som sträcker sig över lång tid, just nu är ju till exempel senare.

Foto: Privat
Här är certifikatet – med en elva år gammal bild på Fredrik.

”Inte legat vaken”

Fredrik berättar att han då och då undrat vart hans dykarcertifikat tagit vägen.

– Jag har undrat lite grann alltså. Vart det tagit vägen och så. Men det är inte så att jag har legat vaken på nätterna.

Även om han inte direkt längtat efter att dyka, känner Fredrik att han ändå får passa på nu när han har ett certifikat.

– Det vore ju liten en skymf om det här inte blir använt, säger han.

Planen är att dyka i svenska insjöar.

– Vissa växte upp vid havet när de var små, men vi hade sommarstuga vid sjön. Så det är nog därifrån den drömmen kommer, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Dykning

Sverige

Thailand