Mordet på Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa

Svensk polis utreder mordet på Zaida Catalán

Av: 

Christoffer Nilsson

NYHETER

Svenska FN-arbetaren Zaida Catalán hittades död i Kongo-Kinshasa.

Nu har svensk polis inlett en förundersökning om mord.

Svensk polis och åklagare samarbetar med FN och utrikesdepartementet i utredningen.

Enligt ett pressmeddelande har svensk polis inlett en förundersökning om mord på en svensk FN-anställd i Kongo-Kinshasa.

Utredningen kretsar kring den svenska FN-arbetaren Zaida Catalán som, tillsammans med en amerikan och en kongoles, hittades död i Kasai-regionen.

Nationella operativa avdelningen, Noa, hanterar utredningen som leds av en förundersökningsledare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm.

”Jag framför mina djupaste kondoleanser”

”Svensk polis och åklagare samarbetar i utredningen med FN och utrikesdepartementet. För närvarande ges inga ytterligare kommentarer angående utredningsarbetet då förundersökningssekretess råder”, står det i pressmeddelandet.

Zaida Catalán och hennes kollegor kidnappades för några veckor sedan när deras mopedtaxi stoppades på en bro.

Enligt Kongo-Kinshasas regering hittades Catalán, amerikanen Michael Sharp och kongolesen Betu Tshintela i samma grav på måndagen.

– Jag framför mina djupaste kondoleanser till Michaels och Zaidas familjer, nära och kära och kollegor, sa FN:s generalsekreterare António Guterres i ett uttalande.

Reste utan skydd

Gruppen reste utan skydd av FN-trupper, trots att man har över 20 000 soldater i landet. Men enligt Jason Stearns, som tidigare hade samma jobb som Catalán, är det vanligt. Många av Kongos miliser har en mycket fientlig inställning till FN-styrkorna i landet.

– De gjorde som vi alltid gjorde. Man samlar ihop ett gäng män med motorcyklar, en tolk och ger sig ut i rebellkontrollerat område, vilket Michael Sharp gjort säkert hundra gånger, säger Jason Stearns till New York Times.

Måste utredas

Zaida Catalán var jurist och miljöpartist.

Under fyra år var hon språkrör för Grön ungdom, två av dem tillsammans med Gustav Fridolin (MP).

– Arbetet som nu måste tas vid är att det som hänt utreds och ansvariga ställs inför rätta, sa Fridolin i Aftonbladet Morgon tidigare under onsdagen.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Det vi vet och inte vet om mordet på Zaida Catalán

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Zaida Catalán i Kongo-Kinshasa

Kongo-Kinshasa

Noa, Nationella operativa avdelningen

Gustav Fridolin