Nära att sprängas – döms till böter

Foto: SVT/TT/Montage
Bilden till höger har inget samband med texten.
NYHETER

Joggingturen var nära att sluta i tragedi – Bo-Göran Bengtsson var bara sekunder från att bli skjuten av granatkastare. Under gårdagen dömdes han till 8000 kronor i böter av Falu tingsrätt, skriver SVT.

– Kanske de vill statuera ett exempel, säger Bo-Göran till Aftonbladet.

En fredag i juni förra året var Bo-Göran Bengtsson, 54, från Falun ute och joggade. Han sprang genom ett skogsområde där militären ibland övar, som annars är öppet för allmänheten.

– Det sitter alltid bommar och en skylt med en överkryssad gubbe. När det inte är övning sitter det en silverplåt över skylten och vad jag minns satt den uppe då, säger han.

En sekund från döden

Han såg inga fordon eller människor och hade nästan hunnit genom hela området när han mötte en bil. En man klev ur och berättade att Bo-Göran hamnat mitt i en övning.

– Det var väldigt nära att den här personen blev träffad av granater, en sekund innan vi skulle avfyra granatkastarna lyckades vi stoppa det hela, säger major Patrik Warström till SVT.

Bo-Göran eskorterades ut och fick lämna personuppgifter. Nästa dag kallades han till förhör – en anmälan hade upprättats. Polisen gav honom tillåtelse att åka på en resa som redan var planerad. När Bo-Göran var utomlands fick han dock ett telefonsamtal.

– Ärendet hade gått till förhandling och de ville veta var jag befann mig. Eftersom jag inte kunde komma fick det skjutas fram, säger han till Aftonbladet.

”Någon kan missa skyltarna”

Igår, nästan ett år senare, kallades han till tingsrätten i Falun. Där dömdes han att betala 40 dagsböter på 200 kronor. Den sammanlagda summan blir 8000 kronor.

– Jag hade inte räknat med att klara mig undan, men tycker att de överdriver lite när man ser hur de behandlat andra fall. Kanske de är trötta på att folk springer där och vill statuera ett exempel, säger han.

Bo-Göran har joggat i området flera gånger efter händelsen. Nu kollar han dock alltid extra noga efter meddelanden om övningar. Förutom skylten på bommen annonseras övningarna med lappar på en anslagstavla och information i tidningen. Bo-Göran tycker ändå att säkerheten är för svag.

– Det ligger nära ett bostadsområde så risken finns att någon kan missa skyltarna. Det finns folk som inte kan läsa svenska och barn som hamnar där utan att veta om riskerna. Jag vet inte hur lämpligt det är att ha skarp skjutning i ett område där man inte riktigt kan spärra av, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Falun

Motion