Matilda kritiserade värnplikten – fick penisbilder

Matilda Ekeblad är förste vice ordförande för MUF Östergötland.
Matilda Ekeblad är förste vice ordförande för MUF Östergötland.

MUF Östergötland startade en namninsamling mot värnplikt. Förste vice ordförande Matilda Ekeblad delade den på Facebook – och möttes av kränkningar, skriver Corren.

– Det var mycket ”lilla gumman” och ”lilla vän”. Kritiken var riktad mot mitt kön och min ålder, säger hon till Aftonbladet.

Matilda Ekeblad, 20, från Linköping är förste vice ordförande i Moderata ungdomsförbundet i Östergötland. Efter regeringens besked om att allmän värnplikt ska återinföras valde ungdomsförbundet att starta en namninsamling mot beslutet.

– Jag tycker inte staten ska lösa problemen med tvång. Vi borde jobba för Nato-medlemskap och höja löner för det som jobbar inom försvaret, och göra det till en attraktiv arbetsplats istället, säger Matilda.

Hon delade själv länken till namninsamlingen från sin Facebooksida. Då möttes hon av en storm av kränkningar på Facebook och Twitter. Män kommenterade bland annat att hon var en ”fetknopp” och att ”pojkarna går miste om en mjuk madrass”, skriver Corren.

– Jag är inget offer. Jag är inte ledsen. Men jag tycker att det är fel, det de gjort, säger Matilda.

Planerar polisanmälan

Det som till slut fick hennes ilska att rinna över var tre bilder hon fick via Snapchat. En man skickade foton på sin penis med texten ”här får du för värnplikten, hora”.

– Då fick jag nog. Det är inte något jag tänker ta emot. Börjar du kränka mig som person säger jag emot, mig kan man inte sätta sig på.

Hon sparade en skärmdump av en av bilderna och planerar att polisanmäla mannen. De mest kränkande kommentarerna på Facebook har hon rensat bort.

”Jag som tjej behövs”

Matilda var inte den enda medlemmen i MUF Östergötland som utsattes för påhopp efter att ha delat insamlingen. Men hon blev värst utsatt, säger hon.

– Det var mycket ”lilla gumman” och ”lilla vän”. Kritiken var riktad mot mitt kön och min ålder.

Hon låter inte kränkningarna i sociala medier påverka hennes politiska engagemang, utan säger att hon snarare blivit sporrad.

– Det är viktigt att det finns starka röster som säger ifrån. Jag som tjej i politiken behövs, det visas ännu mer nu.

Hon fortsätter:

– Jag tycker synd om de här personerna, de är trångsynta och gammalmodiga. De säger att de lärde sig respekt och disciplin i värnplikten, men det saknar jag i debatten. Så hur bra lärde de sig egentligen?

LÄS OCKSÅ:

BÅDA SIDOR Återinförd värnplikt, rätt eller fel? Bästa argumenten – för och emot

Publisert:

LÄS VIDARE