Nio lastbilar i brand vid Icas centrallager

NYHETER

En våldsam brand bröt ut på parkeringen till Icas centrallager i Kungälv i natt.

Nio lastbilar slukades av lågorna. Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

– Det blev en ordentlig brasa och det är bara plåtskrot kvar av bilarna, säger Anders Frankenberg, räddningschef i beredskap.

1 av 2 | Foto: Linus Olsson
Räddningstjänsten bekämpar lågorna.

Branden härjade hela natten på parkeringen vid livsmedelsjätten Icas centrallager i Rollsbo industriområde i Kungälv. Det första larmet kom strax före klockan 00.30 på söndagen.

– När vi kom dit var det fyra-fem lastbilar som stod i brand. Det var ett våldsamt brandförlopp, och elden spred sig snabbt, säger Anders Frankenberg, räddningschef i beredskap vid Bohus räddningstjänstförbund.

Totalt slukade lågorna nio lastbilar.

– De är helt förstörda. Det är bara plåtskrot kvar. Överbyggnaderna är gjorda av frigolit och glasfiber, och det brinner väldigt bra när det väl tar sig. Dessutom fanns det ju diesel i tankarna, så det blev en ordentligt brasa, säger Anders Frankenberg

Gastankar exploderade

Under natten fick Aftonbladet in flera vittnesuppgifter om vad som låtit som explosioner. Enligt Anders Frankenberg har kan ljuden ha kommit både från däck och gasbehållare.

– Däck exploderar alltid när det brinner. Det var också så att det fanns gastankar i två av fordonen, och de exploderade också, säger han.

– Vi hade kännedom om gastankarna på förhand, så vi anpassade släckningsarbetet till det. Vi tog skydd bakom våra fordon och höll avståndet.

Kan vara anlagd

Polisen har inlett en förundersökning om mordbrand, enligt rutin.

– Vi måste undersöka vad som har hänt. Det känns inte helt naturligt, men det kan vara så att en har börjat brinna och att det sedan har spridit sig. De står tätt, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen i region väst.

Branden ledde till en kraftig värmeutveckling. När det har svalnat kommer en teknisk undersökning att genomföras.

– Vi ska spärra av så att teknikerna kan göra sitt, men det kommer att dröja eftersom det är så hett där, säger Joakim Hansson, även han vakthavande polisbefäl.

Skulle ha levererat varor

Lastbilarna var tomma när branden startade. Under söndagen skulle de ha levererat varor till Ica-butiker runtom i södra Sverige.

Christine Kullgren på Icas presstjänst uppger att branden gett upphov till förseningar för vissa leveranser.

”Vi gör allt vi kan för att kunderna inte ska påverkas”, skriver hon i ett mejl till Aftonbladet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kungälv